Zwemmers woedend over tijdstip finales

Maurice (Maurisico)
Het IOC is gezwicht voor de commercie. Ondanks alle noodkreten van Pieter van den Hoogenband en vele andere internationale zwemtoppers worden de zwemfinales tijdens de Olympische Spelen in Peking tijdens de ochtenduren gehouden. De mededeling komt hard aan bij de zwemmers. Zij reageren unaniem boos en teleurgesteld.

Het IOC buigt voor de Amerikaanse zender NBC. In plaats van de gebruikelijke avond mogen de zwemmers ’s morgens in alle vroegte aantreden. De ochtend in China is vanwege het tijdsverschil namelijk “prime-time” in Amerika.

De maatregelen zijn een klap in het gezicht van alle zwemtoppers. Zijn dienen twee jaar voor de Spelen hun hele voorbereiding aan te passen aan zwemmen in de ochtend.

De Australische zwemmer Grant Hackett is zeer teleurgesteld. "Dit is niet eerlijk voor de zwemmers. Maar ook het publiek gaat veel missen. Het IOC realiseert zich kennelijk niet dat veel Chinezen overdag moeten werken", aldus Hackett.

Hackett ziet ook problemen voor de zwemmers; "je vraagt nogal wat van de atleten. De hele voorbereiding moet op zijn kop. Ook mentaal is het veel moeilijker ‘s ochtends te zwemmen".

De Australische zwemster Kieren Perkins verwacht dat de ochtendsessies de nodige impact zullen hebben op de tijden. "Ongetwijfeld zal de beste zwemmer winnen, maar verwacht geen toptijden op dat tijdstip". Ook Pieter van den Hoogenband liet zich eerder al in deze bewoordingen uit.

Niet alleen de zwemmers zijn teleurgesteld. De Europese tv-maatschappijen zullen ook niet blij zijn met de beslissing van het IOC. In Europa zijn de zwemfinales wél in alle vroegte te zien. Dit scheelt de zenders hoogstwaarschijnlijk kijkers en dus ook reclame-inkomsten.