Vooruitblik: AZ - PSV

Sjors (Sj0rSz)
Aangezien er komend komend weekend, behalve de klassieker, nog een topper op het programma staat volgt hier een extra vooruitblik. Het betreft namelijk de wedstrijd tussen AZ en PSV, respectievelijk de nummers twee en drie in de Eredivisie.

AZ kent een goede aanloop naar de tweede topper in nog geen drie dagen tijd. Er was overigens wel extra aandacht voor Shota Arveladze. De spits uit Georgië werd donderdag, in het gewonnen duel tegen Sporting Braga (3-0), twintig minuten voor tijd gewisseld. Volgens trainer Louis van Gaal was dit een tactische wissel: "Shota is fit. Maar hij heeft wel langer nodig dan anderen om te herstellen. Zeker als de wedstrijden kort op elkaar volgen. Daarom wisselde ik hem halverwege de tweede helft. Net zoals ik dat vorige week tegen Sparta deed." Verder kent de Alkmaarse formatie weinig personele problemen. Er is geen enkele speler geblesseerd en ook geschorsten zijn er niet te bespeuren in de selectie van AZ.

De laatste training van PSV, voor het duel met AZ, trok vrijdag veel bekijks. Dit was te wijten aan de herfstvakantie die momenteel in het zuiden van het land aan de gang is. De toeschouwers konden zien dat Patrick Kluivert zich weer op het trainingsveld begaf, maar hij zal komende zondag niet spelen in Alkmaar. Behalve de aanvaller kent de Eindhovense ploeg geen verdere absenties. De ploeg is ongeschonden teruggekeerd uit Istanboel, waar de ploeg van trainer Ronald Koeman donderdag wist te winnen van Galatasaray (2-1) in het toernooi om de Champions League. De ploeg zal er alles aan doen om de drie punten van zondag mee naar Brabant te kunnen nemen. Bovendien zou het elftal dan ook beloond worden met de tweede plaats.

Als we naar de statistieken gaan kijken kunnen we weinig conclusies trekken. Beiden ploegen wonnen tien keer een wedstrijd. Verder werd er nog zeven keer gelijk gespeeld. De laatste keer dat AZ en PSV in Alkmaar, toen nog in de Alkmaarderhout, tegenover elkaar stonden was op 26 februari van dit jaar. Toen ging de winst naar de Brabantse ploeg. Jan Vennegoor of Hesselink en Arouna Koné zorgden voor een bliksemstart door binnen zes minuten twee keer te scoren. In de tweede helft deed Stijn Schaars nog wat terug voor de Alkmaarse ploeg. Of deze editie ook weer een spetterend begin kent wordt komende zondag duidelijk. Om 12:30 zal arbiter Jan Wegereef voor het eerst op zijn fluitje blazen. Het duel wordt gespeeld in het nieuwe stadion van AZ, namelijk het DSB-Stadion

Klik hier om de vooruitblik van Feyenoord - Ajax te bekijken.