[MotoGP] Rossi brengt spanning terug

Olga (Nuongirl)
Toni Elias heeft de MotoGP van Estoril op zijn naam geschreven. De Spaanse Honda-coureur klopte op de streep Valentino Rossi met een halve banddikte. Kenny Roberts Jr. eindigde als derde. Rossi nam de leiding in het kampioenschap over van Hayden.

Rossi vertrok van pole position en kende een goede start. Achter hem knokten Pedrosa, Hayden en Colin Edwards om de tweede plaats. Daniel Pedrosa probeerde binnendoor te komen bij zijn Amerikaanse ploeggenoot Hayden, maar hij gleed onderuit en nam Hayden mee, waardoor het voor beide coureurs einde race was.

Het leek erop dat Rossi de vijfentwintig punten eenvoudig in de wacht zou slepen, maar Kenny Roberts jr. en Tony Elias haalden hem in de laatste ronden bij. Rossi ging de laatste bocht in als eerste, maar Elias haalde op het rechte stuk een hogere topsnelheid en pakte de winst. Zo pakte Rossi maar twintig punten, maar nam wel de leiding in het kampioenschap over, en staat nu acht punten voor op Hayden. Aan een tweede plaats heeft hij in Valencia, waar de laatste race van het seizoen wordt verreden, voldoende voor de wereldtitel.

Uitslag Moto GP

positiecoureurteamachterstand
1Toni EliasFortuna Honda-
2Valentino RossiCamel Yamaha Team+ 0,002
3Kenny roberts JrTeam Roberts+ 0,176
4Colin EdwardsCamel Yamaha Team+ 0,864
5Makoto TamadaKonica Minolta Honda+ 18,149

In de 250cc boekte Andrea Dovizioso zijn tweede overwinning van het seizoen. In Portugal bleef Dovizioso Hiroshi Aoyama nipt voor. Doordat de leider in het kampioenschap, Jorge Lorenzo, als vijfde eindigde, halveerde Dovizioso zijn achterstand. De Italiaan heeft nu nog dertien punten achterstand op de Spanjaard.

Andrea Dovizioso, Hiroshi Aoyama, Alex de Angelis en Roberto Locatelli maakte er een mooie strijd van. Jorge Lorenzo kon het tempo van het viertal niet bijhouden. Uiteindelijk trok Dovizioso aan het langste eind, op de finish had de Italiaan een voorsprong van vijftien duizendsten op Aoyama. De Angelis eindigde als derde, Roberto Locatelli, die vertrok van pole-position, viel net naast het podium en pakte de vierde plaats.

Uitslag 250CC

positiecoureurteamachterstand
1Andrea DoviziosoHumangest Racing Team-
2Hiroshi AoyamaRed Bull KTM GP 250+ 0,015
3Alex de AngelisMaster - MVA Aspar Team+ 0,348
4Roberto LocatelliTeam Toth+ 1,842
5Jorge LorenzoFortuna Aprilia+ 6,402

In de 125cc ging de overwinning naar Alvaro Bautista. Bautista, die al zeker was van de wereltitel, had ruim dertien seconden voorsprong op Hector Faubel, die Mika Kallio op de streep aftroefde. Joey Litjens finishde als 25e.

Al vroeg in de wedstrijd had Bautista afstand genomen van de groep achtervolgers, en hij wist die voorsprong alleen maar uit te bouwen. Daarachter was de strijd spannender. Na het wegvallen van Mattia Pasini maakte een achtervolgende groep van vier zich los, bestaande uit Mika Kallio, Simon, Hector Faubel en Lukas Pesek. Uiteindelijk troefde Faubel op de streep Kallio af. Pesek eindigde als vierde, Simon pakte de vijfde plaats.