Pittsburgh Penguins verkocht

Corné (Curchulain)
De kogel is eindelijk door de kerk. De Pittsburgh Penguins zijn verkocht aan Jim Balsillie. Dat is vandaag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Met de verkoop is een bedrag gemoeid van naar verluidt zo'n 175 miljoen dollar. Slechts drie weken geleden werd wereldkundig gemaakt dat Balsillie opnieuw interesse had.

Met de deal zal er een einde komen aan de al maanden durende soap rond de verkoop van de club, maar is de toekomst nog niet helemaal zeker wat betreft de standplaats. In de overeenkomst is opgenomen dat het team in Pittsburgh zal blijven indien het bedrijf Island of Capri de licentie bemachtigd om een gokhal in de stad te openen. In dat geval zal het bedrijf namelijk 290 miljoen dollar bijdragen aan de bouw van een nieuwe arena en zijn de Penguins verplicht te blijven. Zo niet, dan zijn andere gegadigden voor de licentie door de stad verplicht 10 miljoen dollar neer te tellen, maar zijn de Penguins vrij om voor een andere stad te kiezen.

Balsillie heeft sterke banden met de stad Hamilton in Ontario, en het is bekend dat hij graag daar een team zou willen huisvesten. Net als de koop zou echter een verhuizing door de rest van de eigenaren in de NHL moeten worden goedgekeurd. Een verhuizing naar Hamilton zou waarschijnlijk op weerstand stuiten uit de hoek van voornamelijk de Toronto Maple Leafs en Buffalo Sabres, die dan de naaste buren zouden worden. Steden als Las Vegas, Portland en Kansas City hebben ook al interesse getoond in het binnenhalen van de NHL, maar hebben geen sterke historie in het professionele ijshockey. Alleen Kansas City had al eens een team, maar de Scouts vertrokken na twee jaar naar Denver. Portland probeerde in 1999 de Penguins al aan te trekken, maar dit ging niet door toen Mario Lemieux de ploeg uit haar faillissement kocht.