Van Basten: "Van Bommel te hard aangepakt"

Olga (Nuongirl)
Marco van Basten heeft gezegd dat als hij geweten had wat hij nu weet, hij anders was omgesprongen met Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooij.

Na het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland brak Van Basten met het duo, en communiceerde dat via de pers. "Ik begrijp nu wel dat het goed was geweest om ze toen zelf te bellen." Zijn harde opstelling van destijds kwam afgelopen weekeinde als een boemerang naar hem terug, nadat Van Bommel liet weten dat hij niet meer onder bondscoach Van Basten voor Oranje wil spelen.

"Ik zag er destijds de noodzaak niet van in om ze persoonlijk te bellen. We waren op het WK vijf weken bij elkaar geweest en iedereen kende elkaars standpunten wel. Nu zie ik in dat een klein beetje menselijkheid, warmte en aandacht goed was geweest. Uit dat soort zaken moet ik lering trekken voor de toekomst."

"Ik had toen beter moeten uitleggen wat onze plannen waren in het geval Van Nistelrooy. We wilden een periode zien hoe Klaas-Jan Huntelaar zich in het Nederlands elftal zou ontwikkelen en dat na een paar maanden evalueren. Daarna had Van Nistelrooy weer in beeld kunnen komen. In het geval van Van Bommel zijn we misschien her en der wat te streng geweest."

De bondscoach van het Nederlands elftal denkt niet dat de affaire de komende weken een rol zal blijven spelen. Ook heeft hij begrip voor de spelers die het hebben opgenomen voor het duo. "Wat moet een speler anders zeggen. Hij kan moeilijk een collega laten vallen. En daarbij: wij vinden het ook jammer dat ze er niet meer bij zijn. Anders hadden we ze niet opnieuw opgeroepen."