Landis wil een openbare hoorzitting

Olga (Nuongirl)
Floyd Landis heeft gezegd dat hij zijn onschuld wil aantonen in een openbare hoorzitting. De Amerikaanse wielrenner heeft het antidopingbureau USADA speciaal verzocht publiek toe te staan in de rechtszaal. Tijdens de zeventiende etappe van de Tour de France werd Tourwinnaar Landis betrapt op het gebruik van het spierversterkende hormoon testosteron.

Inmiddels heeft het USADA de Amerikaan laten weten dat ze de dopingaanklacht niet zullen intrekken. Landis is nu officieel in staat van beschuldiging is gesteld en zal voor moeten komen bij de tuchtraad. Waarschijnlijk zal Landis zijn eindzege in de Tour de France kwijtraken en een schorsing krijgen van twee jaar.

Landis zelf blijft volhouden dat hij onschuldig is. "Hij weet zeker dat op de hoorzitting de waarheid aan het licht komt en hij wil niets liever dan zijn naam zuiveren in een openbaar forum", aldus Howard Jacobs, de advocaat van de Amerikaan. Landis er stellig van overtuigd dat er fouten gemaakt zijn bij zijn dopingcontrole. Volgens hem is er in het Franse lab een urinestaal gecontroleerd die niet van hem is.