Bengals-Browns ware veldslag

Corné (Curchulain)
In de NFL stond dit weekeinde de tweede speelronde op het programma. Na de broederstrijd tussen de Mannings vorige week was het nu tijd voor de broederstrijd tussen de teams uit Ohio: de Cleveland Browns tegen de Cincinnati Bengals in het Paul Brown Stadium in Cincinnati.

De Browns proberen al sinds het begin te bewijzen dat ze niet voor niets in 1999 terugkeerden in de NFL. Het wil de spelers van Randy Lerner, de kersverse eigenaar van Aston Villa, echter niet lukken, in tegenstelling tot staatgenoot Cincinnati. Vorig jaar keerden de Bengals na vijftien jaar afwezigheid terug in de playoffs. In de eerste ronde werd echter van de uiteindelijke kampioen Pittsburgh verloren.

Zonder receiver TJ Houshmandzadeh en left tackle Levi Jones begonnen de Bengals aan de wedstrijd na in de eerste week met de Kansas City Chiefs te hebben afgerekend. De Browns dolven thuis het onderspit tegen de New Orleans Saints.

Twee en een halve minuut. Zo lang duurde het totdat de Browns hun eerste touchdown tegen kregen. Quarterback Carson Palmer bediende receiver Kelley Washington over 22 yards om een drive over 75 yards in slechts vijf plays af te sluiten. Het zou een voorteken zijn voor wat er op het scorefront nog komen ging. Het afstoppen van de Browns nog voordat ze over de middellijn kwamen kostte de Bengals hun eerste starter van de wedstrijd. Linebacker David Pollack werd van het veld gereden met een nog onbekende blessure aan zijn nek na een tackle op Reuben Droughns.

De Browns leken een opsteker te hebben aan de uitschakeling van Pollack, en onderschepten de eerstvolgende pass van Palmer nog binnen de eigen red zone. Vier yards was echter alles wat Browns-quarterback Charlie Frye bijeen wist te schrapen, en de Browns moesten genoegen nemen met een field goal. Kicker Phil Dawson leverde vervolgens voor Cleveland een bijna perfecte kickoff af, die helaas voor hem net in de endzone belandde. Returner Kenny Watson nam echter toch het risico en liep de bal terug tot aan zijn eigen zestien-yard lijn. Twee overtredingen wierpen de Bengals nog terug tot op vier yards van hun eigen endzone, maar het hielp de Browns geenszins. Nog geen zes minuten later stond Palmer op de drempel van de Browns' endzone en na een mislukte poging plukte Chad Johnson de bal uit de lucht voor een touchdown. Om hem uit de wedstrijd te halen was meer nodig dan de harde landing die volgde.

Het tweede kwart zag minder scores. Alleen kicker Shayne Graham voegde drie punten toe aan het totaal van de Bengals, en Rich Brahams knie en Dexter Jacksons enkel voegden twee punten toe aan de todo-lijst van de medische staf van de ploeg uit Cincinnati.

In het derde bedrijf wisten beide ploegen geen vuist te maken. De Browns leken zich wel te verbeteren door iets meer dan 100 yards te winnen, maar tot scoren kwam men niet. De tweede fase van balbezit moest door een fumble worden opgegeven. Aan Cincinnati-zijde ging de tweede drive met terreinverlies verloren. De derde liep echter wel goed, en kort na het begin van het vierde kwart legde Graham voor de tweede keer aan vanaf 37 yards. Opnieuw waren drie punten het resultaat.

Vervolgens leverde Frye zijn langste pass van de wedstrijd en zijn carrière tot dan toe af. 75 Yards door de lucht waren echter niet direct voldoende voor de touchdown. Droughns moest de laatste yard erbij sprokkelen voor de Browns' eerste van de wedstrijd. In korte successie, met een interceptie op een pass van Frye ertussenin, scoorde de Bengals' Rudi Johnson echter twee touchdowns, wat de overwinning veilig stelde. Chad Johnson verliet alsnog de wedstrijd nadat hij was geraakt door een losgeraakte Browns-helm. Na afloop was hij niet in staat de pers te woord te staan. De laatste play van de wedstrijd leverde voor de Browns nog een touchdown op. Een interceptie van een pass van Palmer gaf de Browns nog een laatste kans om te scoren en Frye liep zelf de twee benodigde yards voor de eindstand van 34-17.

Het is voor de derde keer sinds de herstart van de Browns dat zij de eerste twee wedstrijden van het seizoen verliezen. Op 26 november krijgen zij de kans op revanche. Komende zondag staan echter thuis de Baltimore Ravens op het programma, terwijl de Bengals het op maandagavond tegen de Pittsburgh Steelers opnemen.