Leeds United bijna schuldenvrij

Corné (Curchulain)
Leeds United, de club die twee jaar geleden uit de Premier League degradeerde nadat een schuld van 200 miljoen euro was geconstateerd, is bijna schuldenvrij. Dat is de hoopgevende boodschap van manager Kevin Blackwell, kort voor de wedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers.

In 2000 en 2001 stonden de Whites nog tegenover respectievelijk Galatasaray en Valencia in de halve finales van de UEFA Cup en Champions League. Het succes kwam echter tegen een hoge prijs; de toenmalige coach David O'Leary was enige tijd de bestbetaalde coach in de competitie en veel spelers werden aangekocht om het succes te bewerkstelligen. Aan het eind van 2002 begonnen de geruchten de ronde te doen dat de club onder een grote schuldenlast gebukt ging, ondanks de verkoop van Rio Ferdinand aan Manchester United eerder dat jaar voor 45 miljoen euro.

Kwalificatie voor de Champions League was men misgelopen en de uitverkoop die erop volgde bevestigde de geruchten: Leeds zat in de problemen. Robbie Fowler, Olivier Dacourt, Lee Bowyer en Jonathan Woodgate vertrokken. Een jaar later, nog steeds in de Premier League, vertrok Harry Kewell. Een overname door Gerald Krasner weerhield de club niet van degradatie en vanaf juli 2004 was Leeds geen Premier League-club meer. De schuld bleek rond de 200 miljoen euro gelegen te hebben, en de verkoop van onder andere Paul Robinson, Alan Smith en Mark Viduka moest de te verwachten terugval in inkomen compenseren.

Het is nu 2006. Met veel jonge spelers is Leeds nieuw opgebouwd. Spelers als James Milner en Aaron Lennon debuteerden en werden met winst verkocht. Vorig seizoen werd promotie naar de Premier League nipt misgelopen, maar de schuldenlast is bijna weg. "Rond deze tijd volgend jaar zal de club op geen enkele manier schulden hebben," aldus Blackwell. "Terwijl andere clubs nog steeds 60 tot 75 miljoen euro schuld hebben zullen wij rond de 6 tot 7,5 miljoen zitten. Ik heb begrepen dat de club volgend jaar rond deze tijd financieel goed af zal zijn, tot de top zes, zeven clubs in het land zal behoren."