Uitslag Tri-Nations speelronde 9

Corné (Curchulain)
Het rugbytoernooi om de Tri-Nations is ten einde. In de negende wedstrijd, gespeeld in het Ellis Park stadion in Johannesburg, stonden Zuid-Afrika en Australië tegenover elkaar. Voor de tweede week op rij wist Zuid-Afrika te winnen, hun enige twee overwinningen van het toernooi.

De eerste helft werd gekenmerkt door zeer slecht spel. Veel balverlies, ongericht trappen en vier gemiste penaltypogingen waren bijna het enige dat de twee ploegen de toeschouwers voorschotelden. Na 40 minuten stonden de namen van Australiër Stirling Mortlock en Zuid-Afrikaan Andre Pretorius op het scorebord, beiden achter een penalty en ter completering van de 3-3 ruststand.

Na de rust namen de Springboks als eerste de leiding. Pretorius was de verantwoordelijke voor de penalty. Stephen Larkham antwoordde voor de Wallabies met de eerste try van de wedstrijd, die door Mortlock geconverteerd werd. Vervolgens zette Zuid-Afrika er de vaart in met opnieuw een penalty van Pretorius gevolgd door een drop-goal vanaf 40 meter. Fourie Du Preez scoorde daarna de eerste try van Zuid-Afrika om de overwinning zo goed als zeker te stellen. Twee penalty's van Mortlock brachten Australië nog in de buurt, maar een try van Breyton Paulse maakte een eind aan alle speculatie. Zuid-Afrika won met 24-16.

Drie weken geleden had Nieuw-Zeeland haar titel al veilig gesteld, en Zuid-Afrika kon door de achterstand van zes punten ook Australië niet meer voorbijstreven. Met achtereenvolgende overwinningen op zowel Nieuw-Zeeland als Australië hebben de Springboks wel momentum opgepikt voor het WK rugby dat volgend jaar in Frankrijk zal worden gehouden.

#LandGespeeldPt.WVGBonusVoorTegen
1.Nieuw-Zeeland6235103179112
2.Australië6112403133111
3.Zuid-Afrika692401106185

Puntentelling
Overwinning4
Gelijkspel2
Nederlaag0
Vier tries1 bonuspunt
Nederlaag binnen 7 punten1 bonuspunt