Soap rond Russisch ijshockeytalent ten einde

Corné (Curchulain)
Evgeni Malkin is officieel een Penguin. Met zijn handtekening maakt hij een voorlopig einde aan een soap die inmiddels al een maand duurt. De oude club van het aanvallende ijshockeytalent zou echter nog op een vervolg kunnen zinnen.

Malkin werd in 2004 door de Pittsburgh Penguins als tweede overall gekozen in de draft, achter landgenoot Alexander Ovechkin. Vanwege het niet doorgaan van het seizoen 2004-2005 bleef de jonge Rus in zijn geboortestad bij Metallurg Magnitogorsk spelen. Met de belofte dat hij in 2006-2007 naar de NHL mocht vertrekken kwam daar nog een seizoen bij. Eind juli tekende Malkin nog een contractverlenging, maar verdween nog geen week later uit het trainingskamp van de ploeg in Helsinki.

Acht dagen later dook hij op in Los Angeles, alwaar hij met NHL-sterren oefende. Zijn uitleg was dat hij onder grote druk het nieuwe contract had getekend, en dat hij het Metallurg kwalijk nam dat het haar belofte niet nakwam. Contractregels in Rusland laten echter een eenzijdige schriftelijke opzegging toe, met een opzegtermijn van twee weken. Hiervan werd gebruik gemaakt en vervolgens was Malkin vrij om bij de Penguins te tekenen. Door de CAO in de NHL hoefde er weinig onderhandeld te worden, en staat de handtekening van de jonge Rus onder eenzelfde contract als dat van Ovechkin bij de Washington Capitals.

Metallurg heeft gedreigd de Penguins aan te klagen indien Malkin zou tekenen, maar eerdere zaken van Dinamo Moskou en CSKA Moskou aangaande Ovechkin en Nikolai Zherdev werden door Amerikaanse rechters niet ontvankelijk verklaard.

Malkin wordt in Pittsburgh verenigd met supertalenten Sidney Crosby en Marc-Andre Fleury. Ondanks de aanwezigheid van de laatste twee eindigden de Penguins vorig seizoen echter op de 29e plaats in de NHL. Alleen de St. Louis Blues deden het slechter, maar die hadden het excuus dat alle oudere dure en dus goede spelers werden verkocht ter bevordering van de verkoop van de club.