Nederland dreigt tickets UEFA Cup te verliezen

Olga (Nuongirl)
De uitschakeling gisteren van Ajax in de voorronde van de Champions League en de punten die FC Twente heeft laten liggen in de kwalificatiereeks van de UEFA Cup, hebben gevolgen voor het Nederlands voetbal. Virtueel is Nederland namelijk nu twee tickets voor de UEFA Cup kwijtgeraakt.

Nederland is op de coëfficiëntenranglijst van de zevende naar de negende plaats gezakt, omdat Rusland en Roemenië zijn gepasseerd. Zo wisten Steaua Boekarest, Spartak Moskou en CSKA Moskou zich wel voor de Champions League te kwalificeren, waardoor beide landen flink wat bonuspunten wisten te winnen.

Mocht Nederland aan het einde van het huidige seizoen nog steeds de negende plaats bezetten, dan krijgt ons land voor het seizoen 2008/09 slechts twee startbewijzen voor de UEFA Cup. Één van die twee tickets is bestemd voor de winnaar van de KNVB beker, zodat er via de Eredivisie maar één toegangsbewijs voor de UEFA Cup te winnen is. Voor de deelname aan de Champions League verandert er niets.

Omdat de door Ajax en FC Twente vergaarde punten door alle zeven Nederlandse deelnemers aan het Europese voetbal moet worden gedeeld voor de coëfficiënt, vallen de resultaten van Nederland zo laag uit. De Russen (vier) en de Roemenen (drie) hebben minder deelnemers, en daardoor is het gemiddelde van hen hoger.