Faas Wilkes overleden

Olga (Nuongirl)
Oud-international Faas Wilkes is vanmorgen op
82-jarige leeftijd overleden.

Wilkes was één van de eerste Nederlandse profs. Hij groeide op als amateur bij eerst HION en later het Rotterdamse Xerxes. In 1949 vertrok hij naar Italië om te gaan spelen bij Internazionale. Wilkes werd met zijn aanvallende stijl in Milaan een razend populaire speler. Na drie seizoenen verhuisde hij naar Torino en weer een jaar later naar het Spaanse Valencia, waar hij uitgroeide tot publiekslieveling. In 1956 keerde hij terug naar Nederland,waar hij twee jaar voor VVV speelde.

Omdat het professionele voetbal in ons land nog in de kinderschoenen stond, vertrok hij daarna naar het Spaanse Levante, waar hij als speler/trainer aan de slag ging. Nadat hij terugkeerde uit Spanje, ging hij aan de slag bij Fortuna'54. Op 38-jarige leeftijd vertrok hij tenslotte naar zijn eerste liefde Xerxes, waar hij in mei 1964 afscheid nam als speler.

Faas Wilkes speelde 38 wedstrijden voor het Nederlands Elftal, waarin hij 35 maal wist te scoren. Tussen 1949 en 1956 mocht hij niet voor Oranje uitkomen, omdat hij prof werd. Toen in ons land het betaalde voetbal werd ingevoerd, was hij weer welkom als international.