Amerikaan koopt Aston Villa

Corné (Curchulain)
Aston Villa is verkocht. Aan een lange periode van geruchten over het terugtreden van voorzitter en grootaandeelhouder Doug Ellis is een einde gekomen. De nieuwe eigenaar is de Amerikaanse miljardair Randy Lerner.

De raad van toezicht van de voetbalclub beoordeelde van vier consortia de boden, en gaven uiteindelijk het voordeel aan de Amerikaan. Zijn bod was een kleine 94 miljoen euro, wat naar verluidt niet het hoogste was, maar de koopkracht van de club zou zich echter verbeteren.

Vergelijkingen met Manchester United zouden op kunnen gaan: net als Malcolm Glazer is Lerner eigenaar van een NFL-team, namelijk de Cleveland Browns, een van de rijkste clubs uit de National Football League. De gelden voor de overname komen echter niet uit leningen, en zijn daarbij substantieel minder. Ook was het juist Ellis die door fans bekritiseerd werd over de beperkte transferuitgaven. Coach Martin O'Neill zal nu echter meer geld ter beschikking hebben om nog voor 31 augustus nieuwe spelers aan te trekken.

Met de deal komt er een einde van 24 jaar voorzitterschap van Ellis. De 82-jarige benadrukte dat, ondanks alle kritiek, zijn tijd bij Aston Villa een groot en zeer mooi deel van zijn leven vormde.