EK Atletiek: Acht Nederlanders in actie

Olga (Nuongirl)
Op de eerste dag van de Europese kampioenschappen atletiek in Göteborg komen vandaag acht Nederlanders in actie. Drie van hen strijden direct om de medailles.

Kogelstoter Rutger Smith, nummer twee van het laatste WK en dit seizoen de beste Europeaan, moet zich vanmorgen eerst proberen te kwalificeren voor de finale, die vanavond op het programma staat. Op de 10.000 meter bij de vrouwen is vanavond Lornah Kiplagat een medaillekandidate. In dezelfde race loopt Selma Borst.

Karin Ruckstuhl begint vandaag aan de eerste dag van de zevenkamp. Ze start in de ochtenduren met de 100 meter horden, waarna het hoogspringen, kogelstoten en speerwerpen volgen. Youssef el Rhalfioui loopt in de series van de 400 meter. Bob Winter komt vanavond in de eerste van twee series op de 1500 meter in actie. Winter zal bij de eerste vier moeten eindigen en anders bij de vier snelste verliezers om zich te plaatsen voor de finale, die woensdag wordt gelopen.

De kwalificatie-eis voor de finale bij de hoogspringers is 2,28 meter. Voor Nederland zullen Wilbert Pennings en Jan-Peter Larsen proberen om bij de beste twaalf te eindigen, die mogen door naar de finale.