Toerenlimiet V10 omhoog

Wouter (ziggyziggyziggy)
De FIA heeft de toerenlimiet voor de V10-motoren in het Formule 1-veld, die momenteel alleen achter in de wagens van Scuderia Toro Rosso liggen, opgehoogd van 16.700 naar 17.000 toeren per minuut. Het hogere toerental zal alleen op de zaterdagen toegestaan zijn. Enkele V8-teams hebben afkeurend gereageerd op de maatregel.

Charlie Whiting, technisch gedelegeerde van de FIA, heeft de maatregel gisteravond bekrachtigd en vanmorgen de tien teams die met een V8 rijden op de hoogte gebracht. Whiting voerde als argument aan dat de V8's gedurende het seizoen zijn doorontwikkeld en daarom de V10's meer in het nadeel zijn gekomen. Het feit dat de maatregel alleen op zaterdag geldt, komt omdat de V8-teams ook alleen op zaterdag de motor extra hoge toeren laten draaien. Voor de race wordt een motor meestal weer conservatiever afgesteld.

Colin Kolles, teambaas van Midland F1, reageerde furieus op de beslissing van Whiting. "Het is één grote grap," aldus Kolles. "Wat kan ik er anders op zeggen? Ze zouden de limiet naar beneden moeten halen, niet omhoog. We zullen het er naderhand over hebben, maar we accepteren dit niet."

De teambaas van Williams F1, Frank Williams, was wat ingetogener, maar keurde de maatregel ook af. Williams wees erop dat Scuderia Toro Rosso genoeg geld heeft om ook de V10 te laten doorontwikkelen. Als het team meer vermogen had willen hebben, zou dat de enige juiste manier zijn geweest, aldus Williams.