DSB-stadion officieel geopend

Olga (Nuongirl)
De opening van het nieuwe stadion van AZ, het DSB-stadion, is vanavond opgeluisterd met een wedstrijd tegen het Engelse Arsenal. De Alkmaarders gingen met 0-3 ten onder ten onder tegen de finalist van de Champions League van afgelopen seizoen.

Nadat de eerste paal op 18 december 2004 werd geslagen is na een jaar en een kleine acht maanden het stadion helemaal speelklaar. Aan het begin van de avond werd het DSB-stadion, dat met 17.000 toeschouwers uitverkocht was, officieel geopend. Voorzitter en hoofdsponsor Dirk Scheringa hees de AZ-vlag, die bij het afscheid van de Alkmaarderhout was meegenomen, in top. Verder hield NOCNSF-voorzitter Erica Terpstra een toespraak en presenteerde de selectie zich aan het publiek.

Bij Arsenal ontbrak onder meer Thierry Henry. Zowel Henry als ook Fredrik Ljungberg kregen extra rust. Daarnaast waren ook Gael Clichy, Philippe Senderos, Ashely Cole en Abou Diaby afwezig. Bij AZ was enkel Martijn Meerdink niet van de partij, omdat hij vandaag voor de tweede maal vader werd.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Arsenal, maar een schot van Flamini werd gestopt door AZ-goalie Didulica. In de vijftiende minuut was er een kans voor Robin van Persie, maar hij wist die niet te verzilveren. In de achttiende minuut was de eerste echte kans voor AZ, via Danny Koevermans, maar de bal ging net over het doel.

In de 22e minuut moest David Mendes da Silva het veld verlaten wegens een verrekte hamstring, en werd vervangen door Julian Jenner. In de 23e minuut van de wedstrijd was er een kans voor AZ via Arveladze, maar Koevermans kon net niet bij de bal. In de 36e minuut was het Arsenal dat het allereerste doelpunt scoorde in het DSB-stadion. Gilberto Silva was het die de 1-0 binnen kopte.

Op slag van rust was het Stijn Schaars die geblesseerd het veld moest verlaten. Rogier Molhoek kwam aan het begin van de tweede helft voor hem in het veld. Maartens Martens verving Cziommer, Moussa Dembele was de vervanger van Koevermans, en ook onder de lat was er een wisseling van de wacht, Khalid Sinouh was de vervanger van Didulica.

Door een fout van doelman Sinouh wist Arsenal de stand in de 51e minuut te verdubbelen naar 2-0. De aanval werd opgezet door Van Persie, aanvankelijk wist Sinouh de bal nog te stoppen, maar Adebayor wist in de rebound alsnog de bal in het net te krijgen. Even later was het zelfs bijna 3-0, maar Van Persie schoot op de paal. In de 63e minuut stuurde Louis van Gaal vier nieuwe spelers het veld in: Opdam, Steinsson, Gudjohnsson en Lens vervingen Mathijsen, Jenner, Arveladze en Jenner.

In het vervolg van de wedstrijd gingen de Alkmaarders wel een stuk beter spelen, al kwam het niet echt tot grote kansen. Scheidrechter Van Egmond gaf Arsenal in de 72e minuut een penalty nadat doelman Sinouh een overtreding maakte op Robin van Persie. Van Persie nam de strafschop zelf en schoot hem onberispelijk in. Daarna waren er nog een paar kansjes, maar echt gevaarlijk werden gene van beide ploegen niet meer.