Avondoverzicht EK zwemmen dag 5

JJdJ1984
Vanavond werden er weer een aantal (halve) finales gezwommen waarin Nederlanders in actie moesten komen. Hieronder een overzicht van de Nederlandse inbreng.

Inge Dekker heeft vandaag haar eerste grote prijs op een internationaal toernooi behaald. Dekker zwom haar lievelingafstand de 100 meter vlinderslag in een nieuw persoonlijk record 58.32. Dekker trainde jarenlang bij Dirck Bergsma in Dordrecht.Sinds kort behoort Dekker tot het team van Pieter van den Hoogenband in Eindhoven. Op het EK in Boedapest verbeterde de vlinderslagspecialiste op alle afstanden die ze zwom haar pr.

Chantal Groot kon niet meekomen in het geweld van de finale op de 100 meter vlinderslag. De Amsterdamse moest het in 59,89 genoegen nemen met een achtste plaats. De limiet liep Groot net als gisteren weer mis.

Pieter van den Hoogenband kon op de 100 meter vrije slag zijn succes van woensdag niet evenaren. VDH tikte als derde aan in een tijd van 48,94. De wereldrecordhouder haalde wel de door zichzelf opgelegde doelstelling: een tijd onder de 49 seconden zwemmen. De winnaar van goud werd de Italiaan Magnini.

Hinkelien Schreuder is er niet in geslaagd om de finale te bereiken van de 50 meter rugslag. Hoewel ze in de halve eindstrijd als derde in eindigde was haar tijd niet genoeg om morgen de finale te mogen zwemmen. Ze eindigde als negende. Ook Linda Bank kwam vanavond in actie voor haar halve finale op de 200 meter vrij. Ondanks een persoonlijk record (2.01,16) kon Bank zich niet plaatsen voor de finale van morgenavond.