Landis: "Het was van de uitdroging"

Terwijl zijn 'b-staal' wordt onderzocht in het anti-dopinglaboratorium bereidt de betrapte Tourwinnaar Floyd Landis zijn verdediging voor.

Landis nam ondertussen de Spaanse advocaat Jose Maria Buxeda onder de arm, en die heeft een nieuwe verklaring voor de veel te hoge testosteronwaardes van Landis. "Mogelijk was het door een combinatie van de hoge inspanning en uitdroging", aldus Buxeda.

Die uitleg wordt door specialisten meteen weggelachen. "De verhouding testosteron-epitestosteron van 11-1 (tegenover de toegelaten 4-1) kan niet op natuurlijke wijze te verklaren zijn. Als uitdroging een rol zou spelen, zouden alle marathonlopers positief testen na een wedstrijd", aldus professor Ayotte, specialist ter zake van het antidopinglab van Montreal.

Eerder gaf de entourage van Landis al een hele reeks mogelijke verklaringen voor zijn positieve plasje: de cortisone-spuit tegen de pijn in zijn heup, het bier en de whisky die hij de avond voordien dronk en een van nature veel te hoge testosteronverhouding. Al die argumenten werden door specialisten echter weggelachen.

Niet dat Landis' advocaat van plan is het daarbij te laten. Als ook het B-staal positief test, is hij van plan om de betrouwbaarheid van het dopinglab van Chatenay-Malabry dat de tests uitvoerde in twijfel te trekken. Eerder had ook al Lance Armstrong gezegd weinig vertrouwen te hebben in het lab dat vorig jaar onthulde dat de zevenvoudig Tourwinnaar in '99 de toen nog niet opspoorbare EPO had gebruikt.

De resultaten van het test op het B-staal worden morgen verwacht.