Mario Lemieux verkoopt Penguins

Corné (Curchulain)
De Pittsburgh Penguins staan op het punt om verkocht te worden. Een intentieverklaring voor de koop werd gisteren getekend door onroerend goed-miljardair Sam Fingold, wat hem 21 dagen exclusief onderhandelrecht geeft.

Het bedrag dat met de deal gemoeid is, is naar verluidt rond de 175 miljoen dollar. Hiermee werden twee andere investeringsgroepen overboden, waaronder een met aan boord Mark Cuban en Dan Marino, eigenaar van de Dallas Mavericks en de voormalige sterquarterback van de Miami Dolphins, respectievelijk. Beiden zijn afkomstig uit Pittsburgh. Fingold had eerder interesse getoond in het verhuizen van de ploeg naar Kansas City, maar gisteren werd bekend gemaakt dat de Penguins in Pittsburgh blijven indien er een nieuwe arena wordt gebouwd. De Mellon Arena is de oudste en daardoor een van de minst rendabele arena's in de NHL, en het contract tussen de ijshockeyclub en de exploitanten loopt binnenkort af.

De financiering voor een nieuwe arena hangt nauw samen met een strijd om een goklicentie. Drie bedrijven zijn kandidaat voor een licentie, en een daarvan heeft toegezegd voor 290 miljoen dollar een nieuwe arena te bouwen indien zij de licentie krijgen. De twee andere kandidaten hebben 7,5 miljoen dollar per jaar toegezegd, als onderdeel van een plan B van de staat Pennsylvania, de stad Pittsburgh en Allegheny county.

De huidige eigenaar, Mario Lemieux, kocht de club toen deze in 1999 bankroet werd verklaard. Hiermee stelde hij de 25 miljoen dollar aan hem nog verschuldigd salaris veilig. Sindsdien zijn alle schulden van de Penguins afbetaald, een unicum. In 2000 werd Lemieux de eerste persoon die de rollen van speler en eigenaar combineerde, maar veel succes bracht het niet. De laatste vier seizoenen werden met een negatieve balans afgesloten en Lemieux hing definitief zijn schaatsen aan de wilgen toen hij afgelopen seizoen met hartritmestoornissen in het ziekenhuis werd opgenomen.