Boogerd wint in Chaam, Landis verdwijnt

Olga (Nuongirl)
Michael Boogerd heeft de Acht van Chaam gewonnen. De 34-jarige Raborenner was in de eindsprint te sterk voor zijn vluchtmakker Stef Clement. Boogerd schreef maandag al het criterium in Boxmeer op zijn naam.

De winst van Boogerd was niet het grootste nieuws gisteravond, dat was het vertrek van Tour-winnaar Floyd Landis, die gistermiddag plotseling vertrok uit Brabant, waar hij later die avond aan de start van het criterium Acht van Chaam zou verschijnen.

Via zijn Zuid-Afrikaanse ploeggenoot Robert Hunter liet de Amerikaan weten dat hij was afgereisd naar de ploegarts in Duitsland omdat hij plotseling last kreeg van zijn versleten heup. Aan het einde van dit jaar wordt de coureur uit Utah geopereerd aan dat gewricht.

Het plotselinge vertrek van Landis en ploegleider John Lelangue uit een hotel in Eindhoven viel gelijk met de mededeling van de Internationale Wielrenunie (UCI) dat tijdens de laatste Tour een renner postitief zou zijn bevonden. De naam van de betreffende coureur werd niet bekend gemaakt, omdat de uitslag van de contra-expertise nog niet bekend is. De Internationale Wielrenunie wilde noch bevestigen of ontkennen dat het een renner uit de top van het algemeen klassement zou betreffen.

John van den Akker, oud-beroepswielrenner, die het deelnemersveld van de criteriums samenstelt, toonde zich verbijsterd over de actie van Landis. " We hebben nog nooit meegemaakt dat een topper niet komt opdagen zonder zichzelf officieel te hebben afgemeld. Ook van Lelangue hebben we niets meer vernomen. Onvoorstelbaar, omdat Landis zo'n beetje de vriendelijkste renner van het peloton is. De ochtend voor de wedstrijd hebben verscheidene mensen nog samen met hem ontbeten en was er niets aan de hand."