[Voorbeschouwing TdF] 17e etappe

Michel (Baraja)
De laatste bergrit in de 93e Tour de France. Zij die niet vertrouwen op hun kwaliteiten als tijdrijder krijgen de ultieme mogelijkheid om terrein te heroveren. Genoeg kansen daarvoor, want tussen St.-Jean De-Maurienne en Morzine liggen opnieuw vier reuzencols.

Net als de etappe naar Alpe d’Huez kent de rit een vlakke aanloop. Tijdens deze kleine zestig kilometer wordt de samenstelling van de kopgroep normaal gesproken bepaald. Interessant is of Michael Rasmussen en/of David de la Fuente zich vooraan melden. Beide coureurs maken nog kans op de bergprijs. De strijd om de maillot a pois zal met het naderen van de Col des Saisies snel naar de achtergrond worden gedrukt. Met vier dagen voor de boeg staat de top vijf binnen drie minuten, een ongekende suspense in de geschiedenis van de Tour.

De kans is nagenoeg uitgesloten dat de topfavorieten al op de Saisies, Aravis of Colombière hun duivels ontbinden, al haalde Marco Pantani in 2000 een dergelijk kunststukje uit. Wellicht dat T-Mobile een forcing doorvoert om Pereiro uit te putten, maar een echte aanval hoeven we niet te verwachten. Die zullen zeker plaatsvinden op de Joux-Plane, de laatste reuzencol van de ronde. De kille cijfers garanderen spektakel: 11,7 kilometer klimmen aan een stijgingspercentage van 8,5 procent.

In 2000 ‘deed’ het Tourpeloton voor het laatst de Joux-Plane. Lance Armstrong verloor die dag liefst twee minuten op ritwinnaar Richard Virenque, terwijl ze in dezelfde groep begonnen aan de beklimming. Ook Jan Ullrich en Joseba Beloki profiteerden van de hongerklop van de Texaan. De aankomst lag destijds niet bergop, iets wat ook vandaag niet het geval is. Superdalers kunnen tijdens de twaalf kilometer lange afzink naar Morzine tijd goed maken. Nederlands succes in Morzine was er slechts eenmaal: in 1982 passeerde Peter Winnen als eerste de streep.


Bonificatiesprints:
122 kilometer – Le Grand Bornand
172,5 kilometer – Verchaix

Passages Bergklassement:
82,5 kilometer – Col des Saisies (1e categorie)
109 kilometer – Col des Aravis (2e categorie)
134 kilometer – Col de la Colombière (1e categorie)
162 kilometer – Côte de Châtillon-sur-Cluses (3e categorie)
188,5 kilometer – Col de Joux-Plane (Buitencategorie)

Klik hier voor een overzicht van alle klassementen.