Rasmussen wint koninginnenrit, Pereiro in het geel

Pieter (Falco)
In een nu al legendarische bergetappe is Michael Rasmussen de winnaar geworden. Op de slotklim naar La Toussuire vond er een enorme mooie en strijd plaats, waarbij Pereiro de gele trui over heeft genomen van Landis.

De etappe van vandaag had het terechte predikaat koniginnenrit opgestempeld: vier cols, waarvan twee buitencategorie en een aankomst bergop, stonden op het menu. In de aanloop van de Col de Galibier werd de koers meteen fel geopend. Diverse aanvallen waren er te noteren en na een tijdje had Michael Rasmussen zich van voren gezet. Hij kreeg Sandy Casar en Tadej Valjavec als twee medevluchters mee. Achter het drietal ontstond een grote achtervolgingsgroep met onder andere Yaroslav Popovitsj en Patrick Sinkewitz. De groep van zo'n vijftien man kreeg gedurende de beklimming van de Galibier het vooruitgebleven trio nooit echt in vizier.

Rasmussen kwam (in de jacht op de bollentrui) als eerste boven op het dak van de Tour de France. Een groot peloton onder bijna continue aanvoering van Phonak volgde op vier en een halve minuut. In de gevaarlijke afdaling die volgde, probeerde Popovitsj uit de achtervolgingsgroep te ontsnappen, maar het gat van ongeveer drie minuten was te groot voor de Oekraďner om te overbruggen. Valpartijen bij Brandt en Chavanel vonden eveneens plaats in deze fase van de koers.

In het dal tussen de Galibier en de Col de la Croix-de-Fer wist het ontsnapte drietal hun voorsprong zelfs uit te breiden naar zeven minuten. De achtervolgende groep kwam er totaal niet aan te pas, werd uiteengespleten en opgeslokt in het begin van de Croix-de-Fer. Ondertussen kwam Rasmussen met 70 kilometer voor de eindstreep solo te zitten. Casar en Valjavec konden het tempo van de Deen niet bijbenen en verloren snel terrein op hem. In het peloton kreeg gele trui-drager Floyd Landis het wat lastiger. De Amerikaan zakte steeds meer af in de groep en hij moest toestaan dat Leipheimer wegvluchtte.

Ondertussen bleef Rasmussen ijzersterk klimmen. Met maar liefst ruim acht minuten voorsprong op de groep Landis, kwam hij aan op de top van de Croix-de-Fer en nam hiermee beslag op de bolletjestrui. Leipheimer volgde met de opgepikte Casar op ruim vijf minuten minuut van de Deen. De beklimming op de Col de Mollard liet min of meer hetzelfde beeld zien. Aanvallen op Landis bleven uit en Rasmussen kwam met een ruime voorsprong over de top.

Ondanks een matige afdaling begon Michael Rasmussen met voldoende voorsprong (4 minuut 30 op Leipheimer) aan de slotklim naar La Toussuire. Rasmussen verloor wat terrein op de achtervolgers, maar een zege was binnen zijn bereik. In de laatste kilometers van de etappe kwam er eindelijk een aanval op Landis. Mentsjov ging er vandoor en kreeg Rogers, Evans en Pereiro mee. Vreemd genoeg bracht Klöden met Landis in zijn kielzog de groep weer bijeen.

Op een volgende aanval van Sastre had Landis echter geen antwoord. Opeens brak de geletruidrager en moest veel, zeer veel ruimte weggeven. Een nieuwe groep met Pereiro en andere klassementsrenners was ontstaan, die niet veel later ook uit elkaar gereten werd. Voor dit strijdtoneel kwam Michael Rasmussen ondertussen solo en huilend over de eindstreep. Sastre kwam als tweede binnen, niet veel later gevolgd door Pereiro en Klöden. Grote verliezer was de gele trui, die zeer veel achterstand leed. Op iets meer dan 10 minuten achterstand op Rasmussen kwam Landis pas binnen over de streep.

Uitslag 16de etappe

#NummerRennerPloegNationaliteitTijd
158RASMUSSEN MickaelRABDEN-
214SASTRE CarlosCSCESP01' 41"
397PERREIRO SIO OscarCEIESP01' 54"
461EVANS CadelDVLAUS01' 56"
521KLÖDEN AndréasTMOGER01' 56"
631MOREAU ChristopheA2RFRA02' 37"
7111CAUCCHIOLI PietroC.AITA02' 37"
8035DESSEL CyrilA2RFRA02' 37"
941LEIPHEIMER LeviGSTUSA03' 24"
10129ZUBELDIA HaimarEUSESP03' 42"
1151MENCHOV DenisRABRUS03' 42"
1226ROGERS MichaelTMOAUS03' 42"
1325MAZZOLENI EddyTMOITA03' 42"
1481CUNEGO DamianoLAMITA04' 21"
1552BOOGERD MichaelRABNED06' 33"
161AZEVEDO JoséDSCPOR07' 55"
1742FOTHEN MarcusGSTGER08' 37"
1815SCHLECK FrankCSCLUX08' 37"
1988VALJAVEC TadejLAMSLO09' 14"
2096KARPETS VladimirCEI RUS09' 40"