[Voorbeschouwing TdF] 16e etappe

Pieter (Falco)
Na de rit naar Alpe d'Huez staat er vandaag weer een heuse Alpen-kraker op het programma. De verwachting is dat net als gisteren er weer van alles kan gebeuren in deze zware bergrit van 182 kilometers lang.

Direct vanaf de start wordt er begonnen met de Col du Galibier. Deze alpenreus is met een hoogte van 2646 meter traditiegetrouw het dak van deze Tour. Niet het stijginspercentage, maar vooral de lengte van ruim 40 kilometer zorgt ervoor dat deze klim als buitencategorie beschouwd kan worde. Hierna volgt een lange afdaling, waarbij en passant de Col du Télégraphe 'van de andere kant' aangedaan wordt. Het tweede deel van de etappe zal vooral klimwerk worden. Vanaf kilometer 103 is er maar slechts 30 kilometer daalwerk. Achtereenvolgens zullen de Col de la Croix-de-Fer (buitencategorie) en Col du Molard (tweede categrorie) bedwongen moeten worden. Tot slot volgt nog een lastige 18 kilometerlange slotklim naar La Toussuire. Naar de eindstreep krijgen de coureur nog gedeeltes te verwerken, waarbij het stijgingspercentage boven de acht procent ligt.

Interessant is om op te merken dat het parcours van deze rit vrijwel hetzelfde was als de zesde etappe in de Dauphiné Libéré. Nog opmerkelijker is het als je kijkt wie er ruim een maand geleden in de top 5 stond van deze rit. In een boeiende rit zegevierde Mayo, gevolgd door Valverde, Moreau, Piepoli en Leipheimer. Je hoeft geen profeet te zijn om te zien dat de top 5 van vandaag er heel anders uit zal zien. Krijgen we weer een verrassend etappeverloop? Zou de Rabo-ploeg hersteld zijn van de collectieve offday van gisteren? Kan Floyd Landis de druk van de gele trui nu wel aan? Vragen waar na vanmiddag een antwoord op gegeven kan worden.