Dessel blijft bescheiden

Michel (Baraja)
De grootste sensatie van deze Tour de France heet wellicht Cyril Dessel. De 31-jarige Fransman verraste in de rit naar Alpe d’Huez vriend en vijand door als negentiende te eindigen, op slechts twee minuten van Floyd Landis.

”Dit is een grote droom. Het publiek was fantastisch met haar aanmoedigingen”, keek Dessel terug op de etappe. De coureur van AG2R had nog wel af te rekenen met pech. ”Bij de start van de beklimming op Alpe d’Huez zat ik in een uitstekende positie, maar mijn ketting schoot eraf. Dat kostte me dertig seconden, ik moest zo’n zeventig man inhalen. Uiteindelijk kwam ik in de groep van de gele trui terecht dankzij de hulp van Astarloza. Helaas moest ik daar aan het eind passen.”

Dessel behield zijn derde plaats in het algemeen klassement. De status van beste Fransman lijkt haalbaar met vier minuten voorsprong op Christoph Moreau, die van 2003 tot en met 2005 mocht pronken met de eretitel. ”Dat maakt me op zich weinig uit. Aan de andere kant zou een notering in de top tien fantastisch zijn. Maar we zijn er nog niet. De rit van woensdag is nog lastiger dan die naar Alpe d’Huez. Bovendien ben ik geen tijdritspecialist.”