Schleck: "Hopelijk kan ik vannacht slapen"

Michel (Baraja)
Frank Schleck is geen winnaarstype, maar boekte na zijn zege in de Amstel Gold Race opnieuw een monumentale triomf. De Luxemburger won de Tourrit met aankomst op Alpe d’Huez.

”Ik wist dat ik met de goede ontsnapping mee moest zijn. Als ik het tot de slotklim kon redden, dan maakten we een kans. Zo is het ook gegaan”, blikte Schleck terug op zijn mooiste overwinning. ”Ik wil mijn ploegmakkers David Zabriskie en Jens Voigt bedanken. Wat zij gedaan hebben, is indrukwekkend. Berewerk gewoon. Uitgerekend vandaag is mijn familie naar de Tour gekomen. Mijn vriendin is hier ook. Ik bedank iedereen voor de steun, hopelijk kan ik vannacht slapen.”

Schleck verloor tijdens beklimming van de Alp slechts twee minuten op de nieuwe geletruidrager Floyd Landis. De Amerikaan reed zijn grootste belager Denis Menchov op achterstand. ”Het geel was niet het hoogste doel vandaag. Ik wilde vooral tijd pakken op m'n concurrenten en moest Klöden volgen”, meldde Landis. ”Geel is dan het logische gevolg. Ik blijf wel voorzichtig, want de verschillen zijn nog niet zo groot en ik kan altijd een slechte dag hebben.”

Van de favorieten deed Cadel Evans de meest slechte zaken. De Australiër verloor anderhalve minuut op Landis. ”De schade valt nog mee. Ik vreesde vier of vijf minuten achterstand”, evalueerde Davitamon-Lotto-ploegleider Marc Sergeant de schade. ”Als dit z'n slechte dag was in deze Tour, dan kunnen we daar nog mee leven. Het zal sowieso erg moeilijk worden nu, maar laat ons nu eerst zien hoe Cadel van deze etappe herstelt. Dit was volgens mij de minst zware van de drie Alpenritten. Landis blijft de grote favoriet, al was Klöden toch ook sterk.”