[TDF]Voorbeschouwing 14e Etappe

Michel (Baraja)
Nog één dag koersen en de renners mogen genieten van een nieuwe snipperdag. Tussen Montélimar en Gap liggen aardig wat colletjes, zodat de klassementrenners bij de pinken moeten zijn.

Net als in de voorbije twee dagen zijn ook nu de ontsnappers aan zet. Een massasprint is uitgesloten, want de slotfase zal veel slachtoffers eisen. De Col de la Sentinelle fungeert als scherprechter met de top op ruim vijftien kilometer van de aankomst. Deze top wordt na een beklimming van vijf kilometer met een stijgingspercentage van ongeveer vijf procent bereikt. Op deze kuitenbijter zal de kopgroep uiteen worden gereten. In het peloton mogen de favorieten zich niet laten verrassen, hoewel een aanval van een topper niet meteen is te verwachten. De laatste vijftien kilometer lopen continu in dalende lijn. Een kloof van een minuut op de Sentinelle en je wordt niet meer ingehaald door achtervolgers.

Aankomstplaats Gap heeft een rijke Tourhistorie als poort naar de Alpen. In 2003 voltrok zich tijdens de Gap-etappe een drama toen kanshebber Beloki onderuit ging in de afdaling van de Col de la Rochette. Nadien heeft de Bask nooit meer zijn normale niveau gehaald. Alexandre Vinokourov profiteerde van de chaos door de rit te winnen. Met Wout Wagtmans (1953) en Jelle Nijdam (1989) is het Oranjesucces in Gap beperkt gebleven. Wellicht kunnen Bram Tankink of Joost Posthuma zich mengen in een vroege ontsnapping of stuurt Rabobank joker Michael Boogerd in de aanval op de Sentinelle.


Bonificatiesprints:
53 kilometer – Pont de Curnier
160,5 kilometer – La Plaine

Passages Bergklassement:
14 kilometer - Côte du Bois-de-Salles (3e categorie)
72,5 kilometer - Col de Peyruergue (3e categorie)
97 kilometer - Col de Perty (2e categorie)
171 kilometer - Col de la Sentinelle (2e categorie)

Klik hier voor een overzicht van alle klassementen.