Voigt wint van de hitte, Pereiro pakt Gele trui

Olga (Nuongirl)
De dertiende etappe in de Tour de France is gewonnen door de Duitser Jens Voigt, net voor de Spanjaard Oscar Pereiro Sio, die wel de nieuwe drager van de gele trui is.

De dertiende etappe ging van Béziers naar Montélimar over een afstand van 230 kilometer. Gelijk vanuit de start is er al een ontsnapping met onder meer Voigt en Commesso, maar die worden al gauw teruggepakt door het peloton. Vele ontsnappingen volgen, maar allen worden teruggepakt.

Na ongeveer 22 kilometer koersen springen Voigt (CSC), Pereiro (CEI), Chavanel (COF), Coyot (COF), Quinziato (LIQ) en Grivko (MRM) weg uit het peloton, en het lijkt erop alsof ze de zegen krijgen van het peloton. Na 35 kilometer koersen is de voorsprong van het vijftal opgelopen naar 4,30.

Bij de eerste beklimming van de dag, de Côte de Puechabon, komt de Fransman Chavanel als eerste boven, voor Pereiro en Grivko. De voorsprong op het peloton is inmiddels opgelopen naar 9 minuten. Het lijkt erop alsof het peloton enkel wat aan het toeren is, want aan de voet van de tweede berg van vandaag, de Col de la Cardonille, is de voorsprong bijna 13 minuten. Grivko is daar het eerst boven, voor Quinziato en Voigt.

De voorsprong loopt op, want na de eerste tussensprint, die gewonnen wordt door Quinziato, is de voorsprong alweer opgelopen naar bijna 20 minuten. De temperatuur is nog altijd 38 graden celsius, een uitputtingsslag dus voor de wielrenners. Phonak, de ploeg van gele-trui drager Floyd Landis, leidt het peloton, maar het tempo is daar niet erg hoog, waardoor de kopgroep kan uitlopen naar een voorsprong van bijna 25 minuten.

De tweede tussensprint in Vallon-Pont-D’Arc, na 177,5 kilometer koersen, wordt gewonnen door Pereiro, voor Chavanel. De voorsprong van de kopgroep, met nog 50 kilometer te gaan, is dan al meer dan 26 minuten. In het peloton lijkt het erop alsof niemand zin heeft om harder te gaan koersen om de achterstand te dichten, Phonak leidt nog steeds, maar het tempo is laag.

De voorsprong van de kopgroep is iets meer als 27 minuten, als de ketting van de fiets van Grivko eraf vliegt. Hij weet zich echter niet veel later weer aan te sluiten bij zijn vier medevluchters. Grivko is als eerste boven op de Cote de Saint-Maurice d’Ibie, net voor Chavanel en Pereiro.

Grivko probeert bij de kopgroep weg te komen, maar Voigt pareert zijn aanval. De andere drie kunnen volgen en Grivko moet uit de kopgroep lossen. Op de laatste berg van de dag, Côte de Villeneuve-de-Berg, is Voigt als eerste boven. Grivko heeft inmiddels een achterstand van 16 seconden op de vier koplopers. De achterstand van het peloton is inmiddels iets meer dan 27 minuten, nadat het een tijdje boven de 28 minuten was. Pereiro, 46e in het algemeen klassement op 28’50 van Landis, had even de illusie, om na deze etappe het geel aan te mogen trekken, maar de voorsprong is daar nu te klein voor.

Met nog minder dan 20 kilometer te gaan, probeert Chavanel weg te springen uit de kopgroep, hij wordt echter weer teruggehaald. Grivko is inmiddels op 3 minuten achterstand gereden en het peloton op 27 minuten en 43 seconden. In de straten van Montélimar is het Voigt die probeert weg te sprinten, Chavanel zit echter al vrij snel in het wiel van de Duitser. Pereiro en Voigt weten door te trekken en trekken een klein gaatje met Quinziato en Chavanel en die laatste twee zijn gezien. In de laatste honderden meters van de etappe sprint Voigt weg bij Pereiro, maar Pereiro weet terug te komen. Toch is het Voigt die uiteindelijk als eerste over de streep weet te komen, net voor Pereiro. De Fransman Chavanel finisht als derde.

Het peloton, waarvan Robbie McEwen de sprint wint, komt uiteindelijk binnen op een achterstand van 29 minuten en 57 seconden.

Uitslag 13e Etappe:

#CoureurPloegTijd
1.Jens Voigt (Dui)CSC5.24.36
2.Oscar Pereiro Sio (Spa)CEIz.t
3.Sylvain Chavanel (Fra)COF+ 0,40
4.Manuel Quinziato (Ita)LIQz.t
5.Andriy Grivko (Oek)MRM+ 6,24
6.Robbie McEwen (Aus)DAV+29,57
7.Bernard Eisel (Oos)FDJz.t.
8.Tom Boonen (Bel)QSIz.t.
9.Carlos da Cruz (Fra)FDJz.t.
10.Arnaud Coyot (Fra)COFz.t.
11.Marco Velo (Ita)MRMz.t.
12.Thor Hushovd (Noo)CAz.t.
13.Francisco Ventoso (Spa)SDVz.t.
14.Luca Paolini (Ita)LIQz.t.
15.Erik Zabel (Dui)MRMz.t.
16.Gert Steegmans (Bel)DVLz.t.
17.Daniele Bennati (Ita)LAMz.t.
18.David Kopp (Dui)GSTz.t.
19.Bjorn Schroder (Dui)MRMz.t.
20.Nicolas Portal (Fra)CEIz.t.