[TDF] Voorbeschouwing 11e etappe

Michel (Baraja)
Liefst vijf Pyreneeëncols liggen vandaag op de route tussen Tarbes en Val d’Aran - Pla de Beret. Deze etappe dingt nadrukkelijk mee naar het predikaat ‘koninginnerit’.

De Tourmalet, Aspin, Peyresourde en Portillon zijn klinkende namen, bakens in de Tourhistorie. Jammer is dat de al even legendarische Aubisque dit jaar niet wordt beklommen. In plaats daarvan wordt Pla de Beret voor het eerst aangedaan, meteen zelfs als finishplaats. De aankomst ligt dus niet op Luz Ardiden of Pla d’Adet, zoals zo vaak na vergelijkbare Pyreneeëntochten. De slotklim is niet superlastig (13 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5 procent), maar wegens de eerdere inspanningen is een afvalrace onvermijdelijk.

De beklimming van de Tourmalet begint pas na zo’n vijftig kilometer. Het eerste gedeelte van de rit staat waarschijnlijk in het teken van het formeren van de juiste ontsnapping. AG2R zal vermoedelijk de controle ter hand nemen en enkele avonturiers laten rijden. Voor de kanshebbers op de bolletjestrui is het zaak om mee te zitten, want in deze etappe kan een grote kloof worden geslagen. Na de eerste reuzencol is het continu dalen en klimmen. Wie al vroeg moet lossen op de Tourmalet vecht de hele dag tegen de tijdslimiet.

Waarschijnlijk wachten de favorieten tot de slotklim met het plaatsen van aanvallen. De vraag is welke ploeg op dat moment de koers in handen neemt. Phonak maakte gisteren niet de beste indruk, T-Mobile heeft twee man minder en Discovery heeft geen kopman. Neemt Rabobank de handschoen op? In tegenstelling tot de voorgaande jaren zullen de slotklims een veel minder gestructureerd verloop kennen. De kans is groot dat een groepje favorieten overblijft, omdat de laatste kilometers nu eenmaal niet zo steil zijn. Het cliché dat de Tour niet wordt gewonnen, maar wel misschien wordt verloren kan weer van stal worden gehaald.


Bonificatiesprints:
17,5 kilometer – Arcizac-Ez-Angles
151 kilometer – Luchon

Passages Bergklassement:
75 kilometer – Col du Tourmalet (Buitencategorie)
105 kilometer – Col d’Aspin (1e categorie)
136 kilometer – Col de Peyresourde (1e categorie)
161 kilometer – Col du Portillon (1e categorie)
204,5 kilometer – Puerto de Betet (1e categorie)

Klassement Favorieten:

#Coureur:Ploeg:Achterstand op Dessel:
5.Floyd LandisPhonak4'45"
6.Michael RogersT-Mobile4'53"
9.Andreas KlödenT-Mobile5'35"
10.Vladimir KarpetsCaisse d'Epargne5'37"
11.Cadel EvansDavitamon-Lotto5'37"
14.Christophe MoreauAG2R5'52"
16.Denis MenchovRabobank5'58"
18.Carlos SastreCSC6'12"
19.George HincapieDiscovery Channel6'15"
20.Oscar PereiroCaisse d'Epargne6'42"
24.Yaroslav PopovychDiscovery Channel7'12"