Freire wint laatste etappe voor de bergen

Roderik (Hammer20)
Heel lang leek het erop dat de kopgroep Christian Knees, Stéphane Auge en Walter Beneteau voor de overwinning zouden strijden, maar in een spectaculaire massasprint wist Oscar Freire met de overwinning aan de haal te gaan.

Na de rustdag van gisteren, vertrokken de 170 coureurs vandaag om half twee voor een etappe vanaf de wijnstad Bordeaux naar Dax. Deze etappe bestrijkt 170 kilometer en kent drie tussensprints waar punten te verdienen zijn voor de groene trui. De eerste aanval van deze etappe is voor Arnaud Coyot maar werd vrij snel weer binnen gehaald door het peleton. Toen er acht kilometer verreden was, deed de Duitser Knees van Team Milram een aanval en wist twintig seconden voorsprong te pakken op het peleton. Even later zetten de Fransen Auge en Beneteau de achtervolging in en ook zij kregen twintig seconden.

Na 10 kilometer wisten de Fransen zich aan te sluiten bij Knees en had deze kopgroep anderhalve minuut voorsprong op het peloton. Het peloton liet de drie gaan en na de eerste tussensprint op 25 kilometer, die Beneteau won, had de kopgroep een voorsprong van ruim vier minuten. Zo'n 35 kilometer later bereikte zij hun maximale voorsprong van zeven minuten en 50 seconden. Toen de kopgroep de tweede tussensprint bereikte, begon het peloton te rijden onder leiding van vier ploegen: T-Mobile, Credit Agricole, Quickstep en Lampre. De tweede tussensprint werd wederom gewonnen door Beneteau gevolgd door Knees en Auge. Ondertussen slonk de voorsprong van de koplopers snel.Toen het peloton 90 kilometer verreden had, was er een wisseling van de wacht in de kop van het peloton. De T-Mobile ploeg was naar achteren gezakt en Francaise des Jeux deed het kopwerk.

Bij aankomst op de derde tussensprint kwam Beneteau voor de derde maal als eerste over de meet. Het peloton reed met een aardig tempo door en had haar achterstand al naar minder dan vier minuten gebracht met nog 38 kilomer te rijden. Met nog 28 kilometer te verrijden deed Knees nog een poging om weg te rijden, maar deze actie werd gepareerd door Auge en Beneteau. Het peloton was na 139 kilometer rijden eindelijk op stoom en was de voorsprong van de kopgroep nog maar twee minuten en 55 seconden.

Op zestien kilometer van de finish demarreerde Knees weg uit de kopgroep, maar Beneteau wist het gat te dichten. In de laatste vijftien kilometer werd het dringen geblazen, wat leed tot een valpartij. Bij deze valpartij waren Dumoulin, Lopez Garcia, Righi en Wegmann betrokken. Toen de koplopers de 10km-poort voorbij reden had het trio nog een voorsprong van maar één minuut. In de laatste kilometers ontstond er veel rivaliteit in de kopgroep. Zowel Knees als Beneteau demarreerden, maar beiden wisten het trio weer te herenigen. Met nog vier kilometer voor de finish wist het peloton de kopgroep bij te halen en bereidden de sprintersgroepen hun treintjes voor op de massasprint.

Op een goede anderhalve kilometer deed O'Grady nog een poging om alleen op de foto te posteren, maar de ploeg van Boonen, Quickstep, reed te hard. De massasprint leek goed te gaan voor Boonen, maar deze kwam te vroeg. Oscar Freire en Robbie McEwen ontwikkelden in de chaotische sprint wel de broodnodige snelheid. Vier renners Freire, McEwen, Zabel en Boonen kwamen kort achter elkaar over de streep in de chaotische sprint, waarbij Freire de allersnelste bleek te zijn.

Mc Ewen, Freire, Zabel en Boonen stormen op de finish af

Uitslag negende etappe

#CoureurPloegTijd
1Oscar Freire (Esp)RAB3:35.24
2Robbie Mc Ewen (Aus)DVLz.t
3Erik Zabel (Ger)MRMz.t
4Tom Boonen (Bel)QSIz.t
5Cristian Moreni (Ita)COFz.t
6Isaac Galvez (Esp)CEIz.t
7Francisco Ventoso (Esp)SDVz.t
8Luca Paolini (Ita)LIQz.t
9David Kopp (Ger)GSTz.t
10Thor Hushovd (Nor)C.Az.t
11Bernhard Eisel (Aut)FDJz.t
12Jimmy Casper (Fra)COFz.t
13Daniele Bennati (Ita)LAMz.t
14M.Angel Martin Perdiguero (Esp)PHOz.t
15Inaki Isasi (Esp)EUSz.t
16Gert Steegmans (Bel)DVLz.t
17Alexandre Botcharov (Rus)C.Az.t
18Carlos Da Cruz (Fra)FDJz.t
19Peter Wrolich (Aut)GSTz.t
20Floyd Landis (USA)PHOz.t