[Voorbeschouwing TdF] 9e etappe

Michel (Baraja)
De Tour de France ontwaakt vandaag uit een korte slaap. De bergen laten echter nog één dag op zich wachten.

De Pyreneeën doemen op, maar daar hoeft het peloton in de negende rit nog geen rekening mee te houden. Pas morgen, en vooral donderdag, komen de klimgeiten aan hun trekken. Zelfs de immer ijverig naar heuveltjes zoekende organisatie vond op de wegen tussen Bordeaux en Dax geen enkel colletje. Veel vlakker kunnen etappes niet zijn. Betekent dit een nieuwe massasprint nu het nog kan?

Misschien krijgt een groep avonturiers wel weer de zegen zo vlak voor het hooggebergte. De spurters hebben echter niet zoveel kansen meer. Na de Pyreneeën geeft de kalender 14 juli aan. Op Quatorze Juillet mogen enkele Fransen het uitzoeken in een vluchtgroepje, zo lijkt de traditie de afgelopen jaren voor te schrijven. Daarna worden de Alpen alweer bijna aangedaan. Willen Tom Boonen en Thor Hushovd deze ronde nog verlaten met ritwinst, dan moeten ze deze kans niet laten lopen.

De etappe is met 169 kilometer aan de korte kant. Vandaar dat het startschot in Bordeaux pas om 13.35 uur wordt gegeven. De hoofdstad van de Aquitaine is met recht een Nederlandse Tourstad: liefst dertien keer vierde Oranje er feest. In finishplaats Dax zegevierde Wim van Est in 1951. Paolo Bettini was er de laatste laureaat. Zes jaar geleden won Il Grillo zijn eerste (en tot nu toe enige) Tourrit door Geert Verheyen en José Angel Vidal te verschalken in de sprint van een vluchtgroepje dat nipt de hoofdmacht voorbleef.

Bonificatiesprints:
25 kilometer – Le Barb
72 kilometer – Parentis-en-Born
128 kilometer – Saint-Girons

Passages Bergklassement:
Geen