Calzati pakt winst na solo

Olga (Nuongirl)
De achtste etappe in de Tour de France, tussen Saint-Méen-le-Grand en Lorient over een afstand van 181 kilometer, is gewonnen door de Fransman Sylvain Calzati.

Om half 1 vanmiddag was de start van deze etappe. In het eerste uur waren er veel ontsnappingen, maar iedereen werd teruggehaald door het peloton. Daarna probeerden Zabriskie (CSC), Kessler (TMO), Calzati (A2R), Aerts (DVL) en Carlström (LIQ) weg te komen uit het peloton. Even later weet de Fransman Halgand zich ook bij het vijftal te voegen en de voorsprong op het peloton loopt al snel op tot ruim 5 minuten. Zabriskie, op dat moment de virtuele drager van de Gele trui, moet nog even worden behandeld vanwege een bijensteek, maar kan weer bij de kopgroep aansluiten.

Bij de beklimming van de eerste berg van vandaag, de Mur-de-Bretagne, is de voorsprong van de kopgroep al opgelopen naar meer dan 7 minuten. Sylvain Calzati is als eerste boven, gevolgd door de Belg Mario Aerts en de Duitser Matthias Kessler, de winnaar van de etappe naar Valkenburg. Na 3,5 kilometer volgde al de beklimming van de tweede berg, Cote de Saint-Mayeux. Wederom is Calzati als eerste boven. Het peleton wordt geleid door de mannen van Phonak.

Ook op de Côte de Gouarec is Calzati als eerste boven, de voorsprong op het peloton is inmiddels teruggelopen tot vijfenhalve minuut. Zabriskie, de best geklasseerde renner van de kopgroep, pakt enkele bonificatieseconden bij de tussensprint in Locmalo. Kessler, wiens ploeggenoot Gontsjar in de gele trui rijdt, verricht geen werk in de kopgroep en sprint ook niet mee voor de bonificatieseconden.

Aan de voet van de vierde beklimming van vandaag, de Cote de Ty Marrec, heeft het leidende zestal nog een voorsprong van 4,25. Phonak, met Floyd Landis in de gelederen, leidt nog steeds de achtervolging van het peloton. Calzati is ook op de vierde beklimming van vandaag als eerste boven, voor Halgand en Aerts. In het peloton neemt Française des Jeux het initiatief over van Phonak en de achterstand loopt terug naar drie minuten.

Calzati sprint dan op dat moment uit de kopgroep weg en in eerste instantie lijkt er niemand te reageren. Landgenoot Halgand probeert hem terug te halen, al is de voorsprong van Calzati wel snel opgelopen naar bijna een halve minuut. Halgand krijgt gezelschap van Carlström in de jacht op Calzati. Aerts, Kessler en Zabriskie kunnen niet antwoorden.

Calzati, die na de lange ontsnapping van vandaag, nog genoeg over heeft voor een solo, ziet zijn verschil op het razende peloton niet kleiner worden, terwijl hij Carlström en Halgand inmiddels op een minuut heeft gereden met nog 17 kilometer te gaan. Met nog 15 kilometer te gaan worden Aerts, Kessler en Zabriskie ingelopen door het peloton, dat het weer rustig aan lijkt te doen. De voorsprong van Calzati op het peloton loopt weer op naar bijna drie minuten, terwijl Carlström en Halgand op ruim anderhalve minuut van de Fransman rijden.

Met nog drie kilometer te gaan, lijkt de etappeoverwinning van Calzati al zo goed als zeker. Achtervolgers Carlström en Halgand rijden op bijna 2 minuten achterstand en ook het peloton jaagt niet meer. Na 4 uur, 13 minuten en 18 seconden komt de Fransman als winnaar over de finish. Carlström eindigt als tweede, net voor Halgand.

Uitslag achtste etappe

#CoureurPloegTijd
1.Sylvain Calzati (Fra)A2R4:13.18
2.Kjell Carlström (Fin)LIQ+2.05
3.Patrice Halgand (Fra)CAz.t
4.Robbie McEwen (Aus)DVL+2.15
5.Daniele Bennati (Ita)LAMz.t
6.Erik Zabel (Dui)MRMz.t
7.Bernard Eisel (Oos)FDJz.t
8.Luca Paolini (Ita)LIQz.t
9.Tom Boonen (Bel)QSIz.t
10.David Kopp (Dui)GSTz.t
11.Thor Hushovd (Noo)CAz.t
12.Marco Velo (Ita)MRMz.t
13.Francisco Ventoso (Spa)SDVz.t
14.Sébastien Hinault (Fra)CAz.t
15.Oscar Freire (Spa)RABz.t
16.Arnaud Coyot (Fra)COFz.t
17.M. Angel Martin Perdiguero (Spa)PHOz.t
18.Gert Steegmans (Bel)DVLz.t
19.Björn Schröder (Dui)MRMz.t
20.Inaki Isasi (Spa)EUSz.t