[Voorbeschouwing TdF] 6e etappe

Pieter (Falco)
Ook vandaag trekt de Tourkaravaan verder en wel naar het Bretonse Vitré.

De zesde etappe voert van het bedevaartsoord Lisieux naar finishplaats Vitré over een afstand van 189 kilometer. Wederom staat er een relatief vlak parcours op het programma. De enige hobbel die overwonnen moet worden is de Côte de la Huniere, een derde categorie helling. De verwachting is dat het net als de voorbijgaande dagen op een massasprint zal uitdraaien.

Al driemaal eerder was Vitré een finishplaats voor de Tour de France en evenzo veel keren eindigde de etappe in een massasprint. In 1985 was de Belg Rudy Matthijs de snelste. Tien jaar later eiste Mario Cipollini die de sprintzege voor zich op. De Italiaan boekte toen zijn tweede Tourzege, nog tien etappe-overwinningen zouden voor Mooie Mario volgen. De laatste winnaar in Vitré was de Duitse Marcel Wüst, die toentertijd in bolletjestrui (!) zijn landgenoot Erik Zabel klopte in de sprint.

Het is niet zo dat de tijd begint te dringen voor Tom Boonen, maar toch zou hij graag ook zijn etappe willen meepikken. In de laatste vier etappes bolde de wereldkampioen twee keer als tweede en twee keer als vierde over de finish. De kritiek die Boonen ontvangt over het uitblijven van een etappezege is onterecht te noemen. Volgens eigen zeggen is sprinten 'geen wiskunde'. In 2004 bijvoorbeeld moest er tot etappe zes gewacht worden op een etappe-overwinning van Tom Boonen. Dus wie weet lukt het Tornado Tom het deze keer wel, alhoewel hij altijd rekening moet houden met de beruchte concurrenten Thor Hushovd, Oscar Freire, Daniele Bennati en Robbie McEwen.

Bonificatiesprints:
46 kilometer – Villedieu-les-Bailleul
116 kilometer – Chantrigné
162 kilometer – Juvigné

Passages Bergklassement:
27 km – Côte de la Hunière (3e categorie)

Klik hier voor een overzicht van alle klassementen.