Freire bezorgt Rabo eerste succes

Coria
Oscar Freire heeft te vijfde etappe in de Tour de France gewonnen. De Spanjaard van Rabobank versloeg Tom Boonen in de massasprint. De Belg behoudt de gele trui.

Vanochtend om 11:56 uur ging het peloton van start in het Franse dorp Beauvais. Een biljartvlak parcours voerde de renners naar Caen. Het is een bewonderenswaardige prestatie van de organisatie dat het nog vier heuveltjes van de vierde categorie had gevonden. De enige moeilijkheid was dan ook de afstand van 225 km.

Zoals altijd in het begin van een etappe in de Tour, was het startschot het sein om meteen voor de aanval te kiezen. Een groepje van acht rijders werd geformeerd, met onder meer Bram de Groot en Bram Tankink. De vluchters kregen echter niet de ruimte van het peloton, zodat ze al snel teruggepakt werden. Samuel Dumoulin (AG2R) en Björn Schröder (Milram) profiteerden hiervan en plaatsten een demarrage. Het peloton keek goedkeurend toe, en gaf het tweetal een vrijbrief voor het pakken van een grote voorsprong.

Het Franse-Duitse duo werkte goed samen en deze samenwerking vertaalde zich in een snel oplopende voorsprong. De sprintersploegen moesten toezien dat Dumoulin en Schröder zelfs waren uitgelopen tot bijna dertien minuten. Het bewijs van de goede verstandhouding van de twee voorop, was dat de bergpunten en bonificatiesprints eerlijk verdeeld werden.

De enige ravitaillering van de dag was voor het peloton het teken om de achtervolging geleidelijk in te zetten. Dit kwam direct tot uiting in het tijdverlies van de vluchters. In korte tijd waren de mannen meer dan vier minuten kwijt. Na deze snelle tijdwinst deed voornamelijk Quick-Step het rustiger aan, om het werk over te laten aan Davitamon-Lotto.

Het bekende kat-en-muis-spelletje ontstond weer. De ploegen van de sprinters spanden zich niet bovenmatig in om de vluchters meteen terug te halen. Hierdoor verloren Dumoulin en Schröder niet direct veel tijd. Pas vanaf dertig kilometer voor de finish werd het tempo opgevoerd, waardoor het duo veel terrein toe moest geven. Toch liet vooral de Duitser zien een echte hardrijder te zijn.

Op volle snelheid bereikte het peloton de voorstraten van Caen. Inmiddels was duidelijk geworden dat de vluchters het ondanks hun dappere verweer net niet zouden halen. Geen enkele ploeg nam echt het initiatief. Achter in het pak waren de dagelijkse valpartijen. In de massaspint die volgde was Oscar Freire verrassend de snelste, net voor Tom Boonen en Inaki Isasi.

Ook morgen staat er weer een volledig vlakke etappe op het programma. Toch lijken de kansen op een succesvolle vlucht groter. Zaterdag is er de eerste grote test voor de klassementsrenners. Dan moeten deze mannen er vol voor gaan in de belangrijke eerste tijdrit.

Oscar Freire als eerste over de finish

Uitslag vijfde etappe:

#CoureurPloegTijd
1.Oscar Freire (Spa)RAB5.18.50
2.Tom Boonen (Bel)QUIz.t.
3.Inaki Isasi (Spa)EUSz.t
4.David Kopp (Dui)GERz.t.
5.Robbie McEwen (Aus)DAVz.t.
6.Alessandro Ballan (Ita)LAMz.t.
7.Thor Hushovd (Noo)CAz.t.
8.Francisco Ventoso (Spa)SAUz.t.
9.Erik Zabel (Dui)MILz.t.
10.Bernhard Eisel (Oos)FDJz.t.
11.Luca Paolini (Ita)LIQz.t.
12.Laurent Brochard (Fra)BOUz.t.
13.Christian Moreni (Ita)COFz.t.
14.Jimmy Casper (Fra)COFz.t.
15.Eddy Mazzoleni (Ita)TMOz.t.
16.Oscar Pereiro (Spa)PHOz.t.
17.Anthony Geslin (Fra)BOUz.t.
18.Juan Antonio Flecha (Spa)RABz.t.
19.Andreas Klöden (Dui)TMOz.t.
20.Christophe Laurent (Fra)AGRz.t.