Kessler slaat slag op Cauberg

Olga (Nuongirl)
De derde etappe in de Tour de France, tussen Esch-sur-Alzette en Valkenburg, is gewonnen door Mathias Kessler van T-Mobile.

Jens Voigt van CSC zette vandaag als eerste aan voor de aanval. Na 15 km ligt de Duitser 8 seconden voor op Pineau (BTL) en 12 seconden op het peloton. Na een paar kilometer krijgt de Duitser gezelschap van diezelfde Pineau, Etxebarria (EUS), Arrieta (A2R) en Laurent (AGR). Bij de eerste tussensprint, na 35 kilometer in Mersch en gewonnen door Voigt, heeft het vijftal de voorsprong weten uit te bouwen naar 4.25. Bij het bereiken van de Luxemburgs-Belgische grens is de voorsprong inmiddels al meer dan vijf minuten.

De eerste klim die moest worden bedwongen is de Cote de la Haute-Levee. In de beklimming daarvan zet Pineau aan voor een jump naar de top. Hij pakt 4 punten. Etxebarria heeft ook nog wel wat belang bij de bergtrui, en komt als tweede boven. De leider van het bergklassement, De la Fuente, zit in het peloton.

Davitamon-Lotto heeft zich inmiddels op de kop van het peloton genesteld. Met een voorsprong van 5.20 beginnen de koplopers aan de tweede beklimming van de dag, de Cote de Oneux. Pineau laat zijn medevluchters vlak voor de streep opnieuw zijn hielen zien en komt als eerste boven en pakt 4 punten, waarna hij zich daarna weer in de kopgroep laat zakken.

In de staart van het peloton vindt er een ernstige valpartij plaats waar Fred Rodriguez van Davitamon- Lotto en Erik Dekker van Rabobank bij zijn betrokken. Dekker heeft wonden in het gezicht en hij moet per ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht, voor hem is de Tour dus voorbij. Ook Rodriguez werd met een ziekenwagen naar het ziekenhuis gebracht.

Inmiddels gaat de Tour gewoon verder: Pineau wint ook de derde klim van de dag, de Cote de Petit-Rechain. Door de vier punten die hij daarmee komt hij nu gelijk te staan met de leider van het bergklassement, Davide de la Fuente. Bij de eerste tussensprint van de dag lijkt het erop alsog Voigt er met de punten voor de groene trui vandoor gaat, maar Arieta is hem te snel af. Het peloton heeft inmiddels dan de achtervolging op de kopgroep ingezet met Liquigas, Quick Step, Milram en Rabobank die tempo maken. Het laatste verschil was 3.40.

Om ongeveer half 5 gaat de kopgroep via de Plank de grens over en is in Nederland aanbeland. De voorsprong op het peloton is dan teruggelopen naar iets meer dan tweeëneenhalf minuut.

Arrieta probeert bij de kopgroep weg te rijden tijdens de beklimming van de Loorberg, maar het lukt hem niet om zich los te maken. Pineau komt als eerste boven en door de punten die hij daarmee pakt rijdt hij virtueel in de bolletjestrui. De voorsprong van de kopgroep op het peloton, met de klassementsrenners voorin op de top van de Loorberg is dan teruggelopen naar 1.48. In de afdaling lijkt het erop alsof de rijders uit de kopgroep geen energie meer over hebben. Voigt heeft het meeste werk verzet, maar ook de rest heeft weinig reserves meer over.

Arrieta heeft toch nog wat energie over om een demarrage in de klim naar Trintelen neer te zetten en neemt daarin Laurent mee. Voigt kan later aansluiten, het verschil op het peloton is inmiddels teruggelopen naar 1.24. Achterin het peloton vindt er een flinke valpartij plaats met onder andere Alejandro Valverde, de leider van de Pro-Tour, als één van de slachtoffers. Voor Valverde, toch vooraf één van de favorieten, is de Tour voorbij.


Valverde moest opgeven

Arrieta weet nog een demarrage te plaatsen en nu kunnen Voigt en Laurent hem niet volgen.De Spanjaard komt als eerste bij Trintelen boven. Voigt en Laurent volgen op 20 seconden achterstand. Commesso lijdt de dans in het peloton, dat op 1.20 achterstand van Arrieta rijdt.

Met nog 10 kilometer te gaan, ligt Arrietta nog 1.15 voor op het peloton. Voigt, Laurent, Etxebarria en Pineau zijn inmiddels opgeslokt door het peloton. Bij het begin van de klim van de Cauberg is de voorsprong van Arrietta al teruggelopen naar minder dan een halve minuut en is het een kwestie van tijd dat hij wordt teruggepakt. Matthias Kessler weet in de klim Arrietta te verschalken en komt alleen boven. De rest van het peloton is ietwat uiteengerukt. Kessler pakt een voorsprong van zo'n 10 seconden en laat dat niet meer los, en wint op glansrijke wijze de derde etappe.

Uitslag derde etappe:

#CoureurPloegTijd
1.Matthias Kessler (Dui)TMO4.57.54
2.Michael Rogers (Aus)TMO+0,05.
3.Daniele Bennati (Ita)LAMz.t
4.Tom Boonen (Bel)QSIz.t.
5.Erik Zabel (Dui)MRMz.t.
6.Luca Paolini (Ita)LIQz.t.
7.Oscar Freire (Spa)RABz.t.
8.Eddy Mazzoleni (Ita)TMOz.t.
9.Georg Totschinig (Oos)GSTz.t.
10.Fabian Wegmann (Dui)GSTz.t.
11.Alexandre Botcharov (Rus)CAz.t.
12.Mirko Celestino (Ita)MRMz.t.
13.José Luis Rubiera (Spa)DSCz.t.
14.Cadel Evans (Aus)DVLz.t.
15.George Hincapie (Usa)DSCz.t.
16.Marcus Fothen (Dui)GSTz.t.
17.Riccardo Ricco (Ita)SDVz.t.
18.Bobby Julich (Usa)CSCz.t.
19.Carlos Sastre (Spa)CSCz.t.
20.Cyril Dessel (Fra)A2Rz.t.