Voorbeschouwing Duitsland - Italië

Michel (Baraja)
Nog één klip moeten Duitsland en Italië omzeilen voor een finaleplaats. De statistieken zijn licht in Italiaans voordeel, hoewel het thuisvoordeel van Duitsland wellicht roet gooit in deze voorbespiegelingen.

Bondscoach Jürgen Klinsmann van Duitsland verkeert voor de tweede keer dit WK niet in de luxe positie dat hij kan aantreden in de sterkste formatie. Michael Ballack en Miroslav Klose kampten opnieuw met minieme pijntjes, maar het tweetal staat gewoon aan de aftrap. Alleen Torsten Frings zal geen acte de presence geven vanwege zijn betrokkenheid in de schermutselingen na afloop van de wedstrijd tegen Argentinië. De middenvelder is twee duels geschorst (waarvan één voorwaardelijk) en zal worden vervangen door Tim Borowski. Bij een overwinning is Duitsland het eerste land dat voor de achtste keer de WK-finale haalt.

Klinsmanns collega Marcello Lippi kiest vermoedelijk voor een 4-3-1-2 systeem, waarbij de jarige Alberto Gilardino terugkeert in de basis. Mauro Camoranesi kampt met een kwetsuur aan z’n rechterknie en zal naar het zich laat aanzien verstek geven. Achterin keert Marco Materazzi terug na zijn schorsing, al zou Lippi wellicht Andrea Barzagli kunnen handhaven na diens goede optreden tegen Oekraïne. Zeker is dat Alessandro Nesta nog steeds niet is hersteld van zijn dijbeenblessure. Italië wil de ongeslagen reeks van 23 wedstrijden graag uitbreiden.

Italië en Duitsland bestreden elkaar 28 maal eerder. De Squadra verliet dertien keer als winnaar het veld, Duitsland noteerde zeven zeges. Gedurende de laatste ontmoeting, gespeeld op 1 maart van dit jaar, beleefde die Mannschaft een pijnlijke afgang: de ploeg van Lippi won met 4-1 in Florence. Ook in ander statistisch opzicht boert Italië goed. Zes wedstrijden tegen Duitsland op eindtoernooien (waarvan vier op WK's) leverde de Azzurri nul nederlagen op. Memorabel was de halve eindstrijd in 1970. Na extra tijd wonnen de Italianen met 4-3.


21.00 uur, Dortmund, Duitsland – Italië:

Vermoedelijke opstellingen:

Duitsland: Lehmann, Friedrich, Metzelder, Mertesacker, Lahm; Schneider, Borowski, Schweinsteiger, Ballack; Podolski, Klose.

Italië: Buffon, Zambrotta, Cannavaro, Materazzi, Grosso; Perrotta, Pirlo, Gattuso, Totti; Toni, Gilardino.

Scheidsrechter: Benito Archundía (Mexico)


En wat denkt de FOK!-sportcrew?
Duitslands opmars strandt in Dortmund. Goals van Toni, Gilardino en Pirlo bezorgen Italië een geflatteerde zege.