Terugblik WK: De groepsfase #2

Sjors (Sj0rSz)
In het tweede deel van de terugblik op het WK in Duitsland komen nu de overige groepen aan bod. Gisteren waren de groepen A t/m E na te lezen. Vandaag is het de beurt aan de groepen E t/m H.

In deze poule waren Tsjechië en Italië de favoriet voor de volgende ronde. Vooral de Tsjechen lieten dit in de eerste wedstrijd ook blijken. In de eerste helft werd de wedstrijd al beslist door treffers van Jan Koller en Tomás Rosicky. In de tweede helft werd de score uitgebouwd door een goal van wederom Rosicky. Ook Italië liet zien waarom het een kanshebber voor de achtste finale was. In een hard, maar aantrekkelijk duel, werd Ghana met 2-0 verslagen.

In de tweede ronde was er voor de eerder genoemde landen een bittere pil te slikken. De grootste verrassing was de overwinning van Ghana op Tsjechië. De Europeanen gingen met 2-0 de boot in door doelpunten van Asamoah Gyan en Sulley Ali Muntari. Italië speelden gelijk tegen de Verenigde Staten (1-1). Dit duel werd overigens ontsierd door drie rode kaarten. Na 90 minuten stonden er namelijk nog tien Italianen en negen Amerikanen op het veld.

In de laatste wedstrijden van deze poule won Ghana wederom zijn wedstrijd, deze keer van Amerika. Ghana kreeg overigens de hulp van arbiter Markus Merk die een onterechte strafschop aan het Afrikaanse land gaf. Team USA kreeg na rust voldoende kansen, maar wist deze niet te verzilveren. De Azzuri deed wat het moest doen, winnen van Tsjechië. Dit resulteerde in een verrassende eindstand: Italië en Ghana door, Tsjechië naar huis.

Brazilië was torenhoge favoriet om zich voor de volgende ronde te plaatsen. Helaas was dit in de eerste wedstrijd van de Goddelijke Kanaries niet echt te zien. Na het doelpunt van de Brazilianen, via Kaká, ging tegenstander Kroatië op zoek naar de aansluitingstreffer, maar deze werd niet gemaakt. Zodoende stond er na 90 minuten als eindstand 1-0 op het scorebord. In een aantrekkelijke wedstrijd wist Australië te winnen van Japan. Het duel werd pas in de laatste tien minuten beslist. In de eerste helft blunderde de keeper van de Soccerroos, maar dit werd in de tweede helft weer recht gezet.

In de tweede speelronde wist Brazilië zich, zonder te imponeren, te kwalificeren voor het vervolg van het toernooi. Australië bood goed tegenstand maar scoorde niet waardoor ze het zichzelf lastig maakten. De twee treffers vielen in de tweede helft van de wedstrijd. Door een gelijkspel tussen Kroatië en Japan (0-0) maakten de overige drie landen nog kans op plaatsing voor de volgende ronde.

De Brazilianen wonnen ook hun laatste wedstrijd, deze keer van Japan. Laatstgenoemd land opende overigens wel de score, maar de Zuid-Amerikanen stelden daarna snel orde op zaken en wonnen met 4-1]/wk2006/nieuws/26013]wonnen met 4-1. Ook Australië slaagde er in om zich te kwalificeren voor de volgende ronde. Het was niet altijd mooi wat de ploeg tegen Kroatië liet zien, maar het was wel effectief. Beide ploegen hadden vrede met een gelijkspel.

De eerste speelronde van deze groep kende een verrassend verloop. In een saaie wedstrijd speelde Frankrijk doelpuntloos gelijk tegen Zwitserland. Zuid-Korea wist wel te winnen. Tegen Togo werd het 2-1, nadat de Afrikaanse ploeg met de rust nog wel voor stond. In de tweede helft werden de rollen omgedraaid en ging de ploeg van Dick Advocaat alsnog met de punten aan de haal.

Ook in de tweede speelronde wist Frankrijk niet te winnen. Les Bleus speelde deze keer gelijk tegen Zuid-Korea, dat hierdoor een riant uitzicht had op de volgende ronde. De Fransen kwamen nog wel op voorsprong, maar in de laatste tien minuten werd dit door de Koreanen ongedaan gemaakt. Zwitserland hield uitzicht op de achtste finales door te winnen van Togo. Na een kwartier spelen lag de bal al in het net van de Togolese ploeg. In de staart van het duel werd de score nog uitgebreid.

Frankrijk wist zijn laatste wedstrijd wel in winst om te zetten. Dankzij treffers van Thierry Henry en Patrick Viera, beiden in de tweede helft, konden de Fransen in de groepsfase toch nog drie punten pakken. Doordat Zwitserland met 2-0 wist te winnen van Zuid-Korea kon de Aziatische ploeg van Advocaat ook naar huis.

In deze groep hadden Spanje en Oekraïne de meeste kans om door te gaan naar de achtste finales. De Spanjaarden begonnen in ieder geval sterk aan het WK door met 4-0 van de Oekraïnse formatie te winnen. De gevierde man aan de zijde van Spanje was David Villa met twee doelpunten. Tunesië en Saudi-Arabië begonnen mat aan hun confrontatie. In de eerste helft gebeurde niet veel, maar dit werd in de tweede helft ruimschoots goedgemaakt doorspatiemiddel van vier doelpunten. De eindstand was uiteindelijk 2-2.

In de tweede speelronde was het Oekraïne dat met 4-0 wist te winnen. Slachtoffer was het zwakspelende Saudi-Arabië. Deze ploeg had vrijwel niks in te brengen tegen het spel van de tegenstander. Spanje kwam in zijn tweede wedstrijd, tegen Tunesië, al vroeg op achterstand. Er was echter geen man overboord. In de tweede helft werd de voorsprong van de Afrikanen te niet gedaan door drie doelpunten van de Spanjaarden.

In de laatste groepswedstrijd voor Tunesië en Oekraïne was er totaal geen spanning en actie waar te nemen. Pas laat in de wedstrijd kon Oekraïne tegen tien Tunesiërs de 1-0 scoren. Opvallend was dat dit aan de hand van een strafschop gebeurde. Bij dat ene doelpunt bleef het, waardoor Oekraïne zich plaatste voor de achtste finales. Spanje won ook zijn laatste wedstrijd, deze keer van Saudi-Arabië. Het enige doelpunt, gemaakt door Juanito, viel voor rust. In de tweede helft bloedde het duel langzaam dood.

Een terugblik op de groepen A t/m D vind je hier.