Voorbeschouwing Dag 20

Michel (Baraja)
De stilte voor de storm periode van twee dagen is voorbij. Vanmiddag vervolgt het WK met de kwartfinales. Duitsland – Argentinië en Italië – Oekraïne zijn de affiches.

Van de acht overgebleven ploegen hebben alleen Oekraïne en Portugal niet het genoegen van een wereldtitel mogen smaken. Welk een verschil met 2002, toen Senegal, de Verenigde Staten, Turkije en Zuid-Korea zich schaarden onder de laatste acht. Gevolg was het uitblijven van klassieke botsingen, op de finale na. Nu staan er in de kwartfinales al twee heuse finalewaardige confrontaties op het programma. Morgen Brazilië – Frankrijk, vanmiddag Duitsland – Argentinië, een ontmoeting tussen de teams die tot nog toe de beste indruk achterlieten.

Duitsland zal om even voor 17.00 uur het Olympiastadion binnentreden met de inmiddels bekende basiself. Gedurende het toernooi heeft bondscoach Klinsmann slechts tweemaal een wijziging moeten aanbrengen op een positie. Michael Ballack en Miroslav Klose kampten met lichte pijntjes, maar zullen gewoon aan de aftrap staan. Bij Argentinië keert Luis Gonzalez terug in de ploeg, wat ten koste gaat van Esteban Cambiasso. Nicolas Burdisso is nog altijd licht aangeslagen en zal ditmaal worden vervangen door Leandro Cufre in plaats van Lionel Scaloni. Opnieuw starten de tegen Mexico redelijk ingevallen Lionel Messi en Pablo Aimar op de bank.

Duitsland – Argentinië is een onvervalste WK-kraker. Het is een reprise van de finales van de eindtoernooien van 1986 en 1990. In de eerste eindstrijd kwam Duitsland terug van een 2-0 achterstand om uiteindelijk alsnog te verliezen. Jorge Burruchaga kroonde zich tot matchwinnaar. Vier jaar later nam die Mannschaft revanche in een troosteloos schouwspel. De landen troffen elkaar zestien keer. Argentinië trok zevenmaal aan het langste eind, Duitsland twee keer minder. In juni 2005 eindigde de voorlopig laatste ontmoeting - in het kader van de Confederations Cup - in 2-2.

Italië en Oekraïne spelen in Hamburg om het tweede toegangsbewijs voor de halve finales. Naast alle commotie rondom de fraudezaak en de zelfmoordpoging van Gianluca Pessotto zal de Squadra zich weer moeten richten op het voetbal. In ieder geval ontbreekt Alessandro Nesta wegens een dijbeenblessure. Doordat Marco Materazzi een schorsing uitzit, fungeert Andrea Barzagli als logische vervanger. Voorin heeft bondscoach Lippi meer alternatieven. Nu kiest de éminence grise naar alle waarschijnlijkheid voor Francesco Totti achter het spitsenkoppel Gilardino/Toni.

Ook bij Oekraïne enkele omzettingen. Vyacheslav Svidersky en Andrei Rusol keren terug van een schorsing en zullen hun plaatsen in de defensie weer innemen. Verder mist bondscoach Blochin aanvaller Andrei Voronin. Voor hem in de plaats zal Sergei Rebrov acteren. Andrei Vorobei schuift vermoedelijk wat naar voren. Italië en Oekraïne speelden vier weken geleden nog 0-0 in een onderlinge confrontatie. Opvallend is dat beide teams elkaar ook tegenkomen in de weg naar EURO 2008.

17.00 uur, Berlijn, Duitsland – Argentinië:

Vermoedelijke opstellingen:

Duitsland: Lehmann, Friedrich, Metzelder, Mertesacker, Lahm; Schneider, Frings, Schweinsteiger, Ballack; Podolski, Klose.

Argentinië: Abbondanzieri, Cufre, Ayala, Heinze, Sorin, Gonzalez, Mascherano, Riquelme, Maxi Rodriguez, Saviola, Crespo.

Scheidsrechter: Lubos Michel (Slw)


21.00 uur, Hamburg, Italië - Oekraïne:

Vermoedelijke opstellingen:

Italië: Buffon, Zambrotta, Cannavaro, Barzagli, Grosso; Perrotta, Pirlo, Gattuso, Totti; Toni, Gilardino.

Oekraïne: Shovkovsky, Nesmachniy, Rusol, Sviderskiy, Timoshuk; Shelayev, Gusev, Rebrov, Kalinichenko, Vorobei; Shevchenko.

Scheidsrechter: Franck De Bleeckere (Bel)


En wat denkt de FOK!-sportcrew?
In de toekomst schiet Duitsland – Argentinië naar boven bij mijmeringen over het WK 2006. Na een ware klassieker winnen de Albicelestes na verlengingen: 3-4. De invaller Lionel Messi wordt matchwinnaar.

Oekraïne haalt het opnieuw na strafschoppen. Ook Italië stuit op de hechte defensie en buigt in de ‘loterij’.