Italië door na winst op Tsjechië

Maikel (WeebI)
Italië heeft als groepswinnaar de tweede ronde bereikt. Tsjechië was het slachtoffer in de laatste groepswedstrijd, de eindstand was 2-0 in het voordeel van de Italianen.

Tsjechië, met Milan Baros weer terug van een blessure, opende sterk, met diverse kansen. Na een kwartier spelen had Tsjechië al via Baros en Nedved twee kansen gehad, Italië wachtte op de countermogelijkheid. Even later raakte Alessandro Nesta geblesseerd, en moest al na 17 minuten het veld ruimen voor Marco Materazzi.

Na een klein halfuur kreeg Italië een hoekschop, die prompt werd binnengekopt door de invaller Materazzi. Francesco Totti bracht de bal in de zestien, en de verdediger van Internazionale sprong hoger dan iedereen om vervolgens Petr Cech kansloos te laten. Gattuso en Polak pakten slechts minuten later de eerste gele kaarten van de wedstrijd. Nog voor rust wist de Tsjech zijn tweede gele kaart van de wedstrijd te pakken door Totti van achteren te torpederen.

Met een man minder en met Ghana op voorsprong in Nürnberg begonnen de Tsjechen aan de tweede helft. Ook mocht Karel Poborský in de kleedkamer blijven, Jiri Stajner kwam erin als extra aanvaller. Italië was echter het land dat direct druk zette op Tsjechië. Via Perrotta en Totti moest Cech veelvuldig zijn handschoenen in stelling brengen. In een snelle counter wist Nedved bijna aan de andere kant de gelijkmaker te scoren, maar ook Buffon keepte sterk.

Verdedigend stond Italië briljant opgesteld, waardoor er voor de mannen van Karel Brückner niets anders opzat dan zoeken naar een gaatje. Spits Alberto Gilardino werd na een uur afgelost door Filippo Inzaghi. Ook Milan Baros mocht zijn debuut op het WK niet met een goed resultaat afsluiten, hij werd gewisseld voor David Jarolim.

Na iets meer dan een uur bracht een misverstand in de Tsjechische verdediging een kans voor invaller Inzaghi. De Italiaan miste echte de opgelegde kans op de 2-0: voorlangs. Intussen kwam de witte formatie wel dichter bij het doel van Buffon. Nedved schoot maar net over op aangeven van Stajner. Een kwartier voor tijd mocht Simone Barone nog invallen voor de moegestreden Camoranesi. Marek Heinz viel tien minuten voor tijd in voor Kovác, in de hoop nog de winst te pakken.

Pippo Inzaghi wist in de slotminuten nog een kans voor open doel te missen. Andrea Pirlo zette Inzaghi vrij na een mooie individuele actie, maar de kopbal van de spits van AC Milan miste accuratie. Toch kon Inzaghi even later alsnog feestvieren. Na een goede solo vanaf eigen helft kon de Italiaan Petr Cech omspelen en binnenschieten. Toch kwam er nog een zwart randje aan de overwinning van Italië. Invaller Materazzi, maker van de 1-0, werd afgevoerd op een brancard in de laatste minuut.

Italië wint van Tsjechië en ontmoet in de achtste finale de nummer twee van Poule F, die vanavond bekend wordt. Tsjechië is jammerlijk uitgeschakeld, na een goede performance tegen de VS en twee tegenvallende wedstrijden tegen Ghana en Italië.

Opstellingen:

Tsjechië: Cech; Grygera, Kovác (Heinz/78), Rozehnal, Jankulovski; Poborský (Stajner/46), Nedved, Polák, Rosický, Plasíl; Baros (Jarolim/64).
Bondscoach: Karel Brückner

Italië: Buffon; Zambrotta, Nesta (Materazzi/17), Cannavaro, Grosso; Camoranesi (Barone/74), Gattuso, Pirlo, Perrotta, Totti; Gilardino (Inzaghi/60).
Bondscoach: Marcello Lippi

Wedstrijdverloop:

Tsjechië - Italië 0-2

26' Materazzi 0-1
87' Inzaghi 0-2

31' Gattuso (ITA)
35' Polak (CZE)

45+2' Polak (CZE, 2x geel)

Arbiter: Benito Archundia (MEX)

Stadion/Toeschouwers: AOL Arena, Hamburg, 50.000