Voorbeschouwing Dag 14

Pieter (Falco)
Bij de afgelopen twee dagen was het vrijwel zeker, wie zich zou kwalificeren voor de volgende ronde. Vandaag ligt het anders in groep E en F: het kan alle kanten op gaan met diverse scenario's.

Om vier uur zullen de wedstrijden Tsjechië - Italië en Ghana - Verenigde Staten plaatsvinden. Alle vier de landen zijn nog niet zeker van de achtste finales, uitgeschakeld zijn de vier landen ook echter niet. De kraker van groep E is het duel Tsjechië - Italië. De Tsjechen liet zich verrassen door Ghana, terwijl ze in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten zeer goed voetbal lieten zien. Ujfalusi (schorsing) en Koller (blesssure) zijn niet beschikbaar, maar Milan Baros zou mogelijk wel inzetbaar zijn. Bij Italië is uiteraard De Rossi niet beschikbaar. Hij ontving een dieprode kaart tijdens de confrontatie tegen de Verenigde Staten, die in een teleurstellende 1-1 eindigde.

Ghana bleek de Afrikaanse verrassing van het toernooi te zijn. Een prachtige wedstrijd tegen Tsjechië sloten zij met een 2-0 overwinning af. Bij winst op de Verenigde Staten zou Ghana het eerste (en waarschijnlijk ook enige) Afrikaanse land zijn dat de laatste zestien bereikt. De Verenigde Staten moeten ook sowieso winnen om kans te maken. De 1-1 tegen Italië zal hen moed geven, maar vandaag zullen ze het wel moeten doen zonder Mastroeni en Pope. De twee spelers zijn geschorst, vanwege een rode kaart in de vorige wedstrijd tegen de Italianen.

In Groep F zullen vele ogen gericht zijn op Kroatië - Australië. Guus Hiddink sprak van tevoren over een beladen wedstrijd. Zeven spelers, onder wie Viduka en Culina, hebben Kroatische roots, terwijl andersom bij drie Kroaten gedeeltelijk Australisch bloed vloeit. Kroatië staat tot nu toe op een teleurstellend verzameld puntje. Niets anders dan winst is nodig om kans te maken voor de achtste finales. Guus Hiddink heeft opnieuw een land zonder voetbaltraditie compleet voetbalgek gemaakt. Met Australië is normaalgesproken een gelijkspel voldoende om het land nog meer voetbalgek te maken.

Brazilië moet het vandaag opnemen tegen Japan. Het sambavoetbal is nog ver te zoeken bij de regerend wereldkampioen. De zeges tegen Kroatië en Australië kwamen namelijk nauwelijks met sprankelend voetbal tot stand. Een heikel punt blijft het opstellen van Ronaldo, die voor het team eerder een verzwakking in plaats van een versterking betekent. Japan is in deze groep simpelweg tekort gekomen. Toch hoopt de Braziliaanse coach van Japan Zico op een klein wonder.

En wat denkt de FOK!-sportcrew?
Italië en Tsjechië leggen een mooie voetbalpot op de mat. De Tsjechen winnen in de slotminuten met 2-1 van de Italianen.

Ghana en de Verenigde Staten is beduidend van een minder niveau. De 1-0 zege van de Verenigde Staten zorgt ervoor dat zowel Ghana, maar ook de Verenigde Staten niet bij de laatste zestien zitten.

Zoals verwacht maken Kroatië en Australië er een bikkelharde wedstrijd van. Australië zal matchwinner zijn met 3-2.

Brazilië boekt een reguliere 2-0 overwinning op Japan in een weinig verheffend duel.