[upd] Leblanc wacht af met Würth

Michel (Baraja)
Over amper negen dagen start de 93e Tour de France en nog altijd bestaat er onduidelijkheid over het aantal startende ploegen. Tourbaas Jean-Marie Leblanc wacht namelijk af met het beslissen over de deelname van het (Astana-) Würth team.

Leblanc kan pas na een oordeel van de UCI-licentiecommissie zijn definitieve deelnemersveld vaststellen. ”Ik moet de reglementen van de ProTour respecteren”, aldus de Tourbaas. De UCI bekijkt of het Würth team haar licentie mag behouden na vermeende betrokkenheid in het dopingschandaal rond dokter Fuentes. Afgelopen week trok de ASO, de organisatie van de Tour, de wildcard van Comunidad-Valenciana om deze reden in.

Leblanc ziet 1 juli, de dag waarop de Ronde van Frankrijk van start gaat, niet als deadline voor het al dan niet weren van Würth. ”Als Würth geen licentie zou krijgen, kunnen we de ploeg nog altijd naar huis sturen. Datzelfde geldt ook voor renners van andere ploegen van wie de namen in het onderzoek kunnen opduiken. Ik reken op de fairplay van de ploegleiders om renners die in het onderzoek betrokken zijn thuis te laten. Ik hoop ook dat de Spaanse justitie snel met de ware toedracht in de affaire Fuentes naar buiten komt.”

Update:
Inmiddels is bekend dat Astana-Würth aan de Tour de France mag deelnemen. Het UCI besliste vandaag dat de ploeg zijn ProTour-licentie mag behouden.