Van Basten 'trots' op spelers

Michel (Baraja)
De Nederlandse reacties na afloop van de puntendeling met Argentinië (0-0) waren positief. Bondscoach Marco van Basten is zelfs trots op z'n spelers.

”Over het algemeen hebben we het goed gedaan. Vooral in de beginfase voetbalden we sterk, daarna nam Argentinië meer het initiatief. Dat is geen schande. Je hebt te maken met een sterke tegenstander”, zei Van Basten. De oefenmeester kon na drie pouleduels een mooie slotsom opmaken: ”Al met al ben ik trots op mijn jongens. We zijn ongeslagen de groepsfase doorgekomen.”

Van Basten noemde de aanvallende kracht als minpunt: ”De organisatie en discipline waren goed. Alleen moeten we nog wat meer voetbal gaan brengen, zodat we kansen afdwingen en ook dit soort wedstrijden gaan winnen. De omschakeling van balverlies naar balbezit was niet goed.” Over de ontmoeting met Portugal maakt de bondscoach zich nog niet druk: ”Ik heb Portugal en Mexico allebei zien spelen in de voorronde. Het maakte me niet zoveel uit wie we in de achtste finale zouden treffen. Het zijn twee goede ploegen.”

In een wedstrijd zonder veel mogelijkheden kreeg Dirk Kuijt voor rust de beste kans. De Feyenoord stuitte echter op keeper Abbondanzieri. ”Erg jammer dat die bal er niet invloog. Als we op voorsprong waren gekomen, was het een zeer interessante wedstrijd geworden,” zei de Feyenoorder. Een van de uitblinkers bij Oranje was Khalid Boulahrouz. ”Ik heb wel lekker gespeeld”, aldus de verdediger van Hamburger SV. ”Argentinië beschikt over veel bewegende voetballers die vooral in de kleine ruimtes goed zijn. Dat vergt voor de verdedigers veel concentratievermogen. Ik denk dat we tevreden mogen zijn over het resultaat.”