Voorbeschouwing Dag 13

Pieter (Falco)
Vandaag vallen de beslissingen in groep C en D. Oranje gaat haar derde groepswedstrijd tegemoet met de gedachte dat ze al geplaatst zijn bij de laatste zestien.

Het affiche van de dag is Nederland - Argentinië. Beide landen troffen elkaar al drie keer eerder op een WK. De eerste ontmoeting was op het WK van 1974, waar Oranje de Argentijnen overrompelde met 4-0. Twee doelpunten kwamen op naam van Johan Cruijff. Pijnlijk was de nederlaag (3-1 na verlenging) vier jaar later tegen Argentinië in de WK-finale. Het blijft altijd nog gissen of Nederland wereldkampioen zou zijn geworden, wanneer de bal van Rob Rensenbrink niet de paal, maar het net had gevonden.

De laatste ontmoeting (WK 1998) ligt uiteraard nog vers in het geheugen. Frank de Boer gaf een pass over 50 meter naar Dennis Bergkamp in de laatste minuten van de wedstrijd. Met een aantal sublieme en geniale bewegingen prikt de spits de bal in de linkerbovenhoek van het Argentijnse doel. Met de 2-1 zege ging Oranje door naar de halve finale. In de wedstrijd vandaag beginnen Argentinië en Oranje niet met hun gebruikelijke basisopstellingen. Spelers met een lichte blessure en/of een gele kaart krijgen deze wedstrijd rust.

De andere wedstrijd van groep C gaat tussen de uitgeschakelde landen Ivoorkust en Servië en Montenegro. Beide verloren hun eerste twee wedstrijden, waarbij het verschil opgemerkt kan worden dat Ivoorkust zeer behoorlijk speelde en Servië en Montenegro juist teleurstelde met zeven tegendoelpunten uit twee wedstrijden. Beide teams zullen graag de eer willen redden en niet puntloos uit Duitsland vertrekken. Door schorsingen moet Ivoorkust het doen zonder Didier Drogba en Servië en Montenegro zonder Mateja Kezman.

In groep D vinden deze middag de wedstrijden Portugal - Mexico en Iran - Angola plaats. De laatste wedstrijd is wel het meest oninteressante duel van het hele WK. Angola maakt nog een kleine kans om de achtste finales te bereiken. De strijd tussen Portugal en Mexico zal gaan om wie er groepswinnaar wordt. Beide teams lieten nauwelijks een goede indruk achter in hun voorgaande wedstrijden.

En wat denkt de FOK!-sportcrew?
Portugal en Mexico komen niet verder dan een teleurstellende 0-0.

Angola en Iran maken er een heuse 'topper' van. Na een kolderieke wedstrijd staat een 4-3 stand in het voordeel van de Angolezen op het scorebord.

In een wervelende voetbalshow laten Nederland en Argentinië zien, waarom zij titelkandidaat zijn. Het 2-2 gelijkspel doet recht aan alle verhoudingen.

De gifbeker is nog lang niet leeg voor Servië en Montenegro. Ivoorkust redt de eer met een 3-0 zege.