Zweden en Engeland door na remise

Ambrosius
Het laatste groepsduel van Engeland en Zweden is in een 2-2 gelijkspel geëindigd. De Engelsen kwamen kort voor rust op voorsprong, maar de Zweden kwamen in Keulen dankzij een sterke tweede helft op gelijke hoogte. In de slotfase scoorden beide elftallen nog een keer. Door deze uitslag zijn beide landen geplaatst voor de achtste finale.

Bij Zweden moest Zlatan Ibrahimovic verstek laten gaan wegens een blessure aan de lies. Wayne Rooney is aan Engelse kant juist voldoende hersteld van een voetbreuk, de jonge aanvaller startte in de basis. Bij een gelijkspel zouden beide landen geplaatst zijn voor de volgende ronde, Engeland was sowieso al zeker. Zweden mocht in ieder geval niet verliezen, dan was plaatsing niet zeker. Eriksson nam het zekere voor het onzekere door Gerrard niet op te stellen, omdat hij bij een gele kaart geschorst zou zijn. Lampard wacht hetzelfde, maar hij speelde wel op zijn verjaardag.

Al na vier minuten moet Peter Crouch als vervanger van Owen het veld in, de aanvaller raakte geblesseerd aan de knie. Rooney kon na tien minuten alleen op de keeper afgaan, maar hij werd teruggefloten wegens buitenspel. Zweden deed in de beginfase zeker niet onder voor de Engelsen, ze waren zelfs meer in de aanval. Joe Cole kon aan de andere kant een gevaarlijk schot lossen, maar dit zeilde net over het Zweedse doel.

Omdat Paraguay na ongeveer een half uur op voorsprong kwam in de andere wedstrijd, was ook Zweden zeker van de tweede ronde. Na ruim een half uur kan Zweden uitverdedigen, maar Joe Cole kan op ongeveer dertig meter van het doel aannemen en vervolgens mooi uithalen in de verre hoek. Keeper Isaksson kon geen redding meer brengen: 0-1. Dit betekende voor Zweden nog niet dat ze uitgeschakeld zijn. Lampard probeerde het vijf minuten voor rust van afstand, maar zijn schot ging net over de lat. Hetzelfde lot was een schot van Rooney net voor rust beschoren. Zweden kon niet meer gevaarlijk worden, waardoor de eerste helft eindigde in 0-1.

Allebei de coaches wisselden niet in de rust. Kort na de pauze kreeg Zweden een corner, Allbäck kon gevaarlijk koppen. Ashley Cole kon op de lijn de bal niet meer keren, waardoor het 1-1 werd via de voormalige spits van Heerenveen. Amper een paar minuten later kreeg voormalig Feyenoorder Larsson een goede kans op de 2-1, maar de bal ging er niet in. Na een uur spelen kon verdediger Mellberg vrij schieten uit opnieuw een corner, maar zijn poging strandde op de lat. De Zweden werden sterker en kregen meer mogelijkheden, Engeland kon er steeds minder uitkomen.

Halverwege de tweede helft bracht Eriksson Gerrard in, om zo weer het overwicht terug proberen te krijgen in de wedstrijd, Wayne Rooney moest het veld verlaten. Invaller Gerrard moest meteen in actie komen bij een schot van Källstrom, de Engelsman kon het schot van de lijn halen. De wedstrijd leek af te stevenen op 1-1, beide ploegen waren hiermee ook geplaatst. Toch kon invaller Gerrard vijf minuten voor tijd de 1-2 voor Engeland met het hoofd aan laten tekenen na een mooie voorzet. Zweden liet zich niet uit veld slaan en kwam net voor tijd nog op gelijke hoogte door een doelpunt van Larsson. Bij deze stand bleef het, waardoor de Engelsen zich poulewinnaar mochten noemen. In de achtste finale speelt Engeland tegen Ecuador. Zweden plaatst zich als tweede voor de tweede ronde, waarin het Duitsland ontmoet.

Opstellingen:

Zweden: Isaksson, Alexandersson, Mellberg, Lucic, Edman, Jonson (54. Wilhelmsson), Linderoth, Källström, Ljungberg, Allbäck (75. Elmander), Larsson

Engeland: Robinson, Carragher, Ferdinand (56. Campbell), Terry, A.Cole, Beckham, Lampard, Hargreaves, J.Cole, Rooney (69. Gerrard), Owen (4. Crouch)


Wedstrijdverloop:

Zweden 2 – 2 Engeland

34’ J. Cole 0-1
51’ Allbäck 1-1
85’ Gerrard 1-2
90’ Larsson 2-2

76’ Hargreaves (ENG)
83’ Alexandersson (ZWE)
87' F. Ljungberg (ZWE)

Arbiter: Bussaca (Zwi)

Toeschouwers: 45.000