Spanje in slotfase langs Tunesië

Ambrosius
Spanje heeft in Stuttgart een benauwde zege behaald in het duel tegen Tunesië. De Noord-Afrikanen stonden tot de 70e minuut met 0-1 voor, maar de Spanjaarden kwamen met 3-1 nog langszij.

Spanje begon met een goede uitgangspositie, bij winst waren ze zeker van de volgende ronde. De Zuid-Europeanen begonnen redelijk met onder andere een schot wat net langs het doel ging. Toch was het verrassend Tunesië dat als eerste gevaarlijk werd. Uit een voorzet van rechts schoot Mnari op doel, Casillas kon de eerste keer nog redden, maar in de rebound schoot Mnari onverbiddelijk de 1-0 in het dak van het doel.

Spanje drong daarna meer aan, maar kon niet meteen een echte kans ontwikkelen. Tunesië kreeg zelfs nog een vrije trap na een charge van Puyol, die met geel werd bestraft, maar deze miste doel. Spanje kon nauwelijks gevaarlijk worden, alleen uit dode spelsituaties. Zo werd de bal van de lijn gekopt door een Tunesiër na een kopbal uit een corner. Ondertussen begon het hard te regenen in Stuttgart. In het laatste kwartier waren er geen mogelijkheden voor beide ploegen, waardoor de Noord-Afrikanen na de eerste helft een opvallende voorsprong op het scorebord zagen staan.

Spanje begon de tweede helft met twee verse krachten: Fabregas en Raúl. Spanje zet meer en meer druk op de verdediging van de Tunesiërs, maar ze wisten van geen wijken. Villa, Spaans topscorer op dit WK met twee goals, werd zelfs van het veld gehaald voor Joaquin, waardoor Spanje alle wisselmogelijkheden al had gebruikt. Spanje had veel meer balbezit, maar kon dit steeds niet uitbuiten.

Twintig minuten voor tijd zette Joaquin voor op Fabregas die richting het doel schoot, maar de veertig-jarige Boumnijel kon in eerste instantie nog redding brengen. In tweede instantie kon Raúl in de verre hoek de keeper passeren, waardoor Spanje de verdiende gelijkmaker op het bord zette. Vijf minuten later stuurde Fabregas Fernando Torres in de diepte. De jonge aanvaller kwam alleen voor de keeper, deze kans liet de speler van Atlético Madrid zich niet afnamen, met buitenkant rechts schoot Torres knap de 2-1 langs de keeper.

Guemamdia leek op weg naar de onverwachte gelijkmaker, maar deze werd afgekeurd wegens buitenspel. Net voor het verstrijken van de reguliere speeltijd kreeg Torres een opgelegde kans om Tunesiërs definitief op de knieën te krijgen, maar hij verzuimde alleen tegenover de keeper. Twee minuten later kreeg Spanje nog een penalty, omdat Torres naar beneden werd getrokken door Yahia. De aanvaller nam de bal vanaf elf meter zelf, de keeper zat er nog wel aan, maar de bal verdween wel in het doel. Tunesië probeerde het nog wel, maar kon niet meer gevaarlijk worden. Door deze zege is Spanje zeker van de achtste finales, om groepswinnaar te worden volstaat een gelijkspel tegen Saudi-Arabië aanstaande vrijdag.

Opstellingen:

Spanje:Casillas, Ramos, Pablo, Puyol, Pernía, Senna (46. Fabregas), Alonso, Xavi, García (46. Raúl), Villa (56. Joaquin), Torres

Tunesië: Boumnijel, Trabelsi, Jaidi, Haggui, Ayari (57. Yahia), Bouazizi (57. Ghodhbane), Nafti, Namouchi, Mnari, Chedli (80. Guemamdia), Jaziri

Wedstrijdverloop:

Spanje 3 – 1 Tunesië

8' Mnari 0-1
71' Raúl 1-1
76' Torres 2-1
90' Torres 3-1 (p)

30’ Puyol (SPA)
32’ Ayari (TUN)
40’ Trabelsi (TUN)
70’ Jaidi (TUN)
80’ Guemamdia (TUN)
85’ Jaziri (TUN)
89’ Fabregas (SPA)
90+4’ Mnari (TUN)

Arbiter: Carlos Simon (Bra)

Toeschouwers: 52.000

Stand groep H:

#GP+-
1.Spanje2671
2.Oekraïne2344
3.Tunesië2135
4.Saudi-Arabië2126