Zwitserland effectiever dan Togo

Michel (Baraja)
Togo is uitgeschakeld op het WK. De Afrikanen verloren met 0-2 van Zwitserland door treffers van Alexander Frei en Tranquillo Barnetta.

Jakob "Köbi" Kuhn, keuzeheer der Zwitsers, zag weinig aanleiding zijn elftal om te gooien na de verdienstelijke 0-0 tegen Frankrijk. Alleen Marco Streller moest ditmaal plaatsnemen op de bank. Voor hem kwam Daniel Gygax, die sterk inviel tegen Les Bleus. Deze 'verzwaring' van het middenveld betekende dat de druk volledig op Alexander Frei rustte om de Zwitsers na twaalf jaar weer een WK-doelpunt te bezorgen. Togo miste in de personen van Abalo en Assemoassa twee sterkhouders.

Zwitserland en Togo waren aan elkaar gewaagd in de eerste helft. Les Eperviers kregen zelfs de beste mogelijkheden, doordat de Zwitserse afweer wankel opereerde. Met name Philippe Senderos, nog oppermachtig tegen Henry, ging vaak in de fout en had totaal geen grip op de aalvlugge Mohamed Kader. Aan effectiviteit ontbrak het de West-Afrikaanse ploeg echter. De Zwitsers genoten optisch het overwicht, maar speelden veel te slordig om openingen te forceren. Barnetta en Cabanas sloten te weinig aan bij Frei. Na een kwartiertje probeerde Zwitserland het eens vanaf de flanken, hetgeen onmiddellijk succes opleverde. Barnetta kopte Magnins voorzet voor de voeten van Frei, die afrondde: 1-0.

Togo voetbalde onaangeslagen verder tegen een op twee gedachten hinkend Zwitserland. Na opnieuw een fout van Senderos kreeg Thomas Dossevi een vrije schietkans. Dossevi handelde te wild en Zuberbühler hoefde niet eens op te treden. In de 35e minuut onthield scheidsrechter Amarilla Togo een overduidelijke strafschop bij een overtreding van Patrick Müller op Adebayor. Vlak voor rust kwam de Togolees Salifou goed weg: zijn vliegende tackle op Cabanas leverde hem slechts een gele kaart op. Op de goal van Frei na, kende de defensie van Togo geen enkel probleem met de inspiratieloze Zwitsers.

Na de hervatting drukte Zwitserland veel meer haar stempel op de confrontatie. Müller en Senderos kregen greep op de beweeglijke voorhoede en langzaam maar zeker verplaatste het strijdperk zich naar de Togolese helft. Eerst resulteerde deze dominantie slechts in afstandsschoten, later ontstonden de uitgespeelde mogelijkheden. Invaller Hakan Yakin stuitte na een fraaie combinatie met Frei in kansrijke positie op doelman Agassa, daarmee verzuimend het duel op slot te gooien.

Zwitserland verkoos een tactiek van consolidatie na het uitblijven van de 2-0. Het initiatief belandde in handen van Togo, maar die ploeg speelde veel te geduldig. Enige haast leken de Afrikanen niet te hebben, terwijl ze eigenlijk tweemaal moesten scoren om een redelijk uitzicht te behouden. Zo leek het duel als een nachtkaars uit te gaan, totdat de net ingevallen Lustrinelli het overzicht behield en Barnetta aanspeelde. De middenvelder trof via de binnenkant van de paal doel: 2-0. Een treffer die Zwitserland aan kop van de poule brengt.

Togo mag dan zijn geëlimineerd, poule G wordt er niet minder spannend om. Zwitserland en Zuid-Korea gaan beide met vier punten aan de leiding. Frankrijk volgt op twee punten, maar speelt nog tegen Togo. Aan een 2-0 overwinning hebben Les Bleus sowieso voldoende.


Opstellingen:

Togo: Agassa, Forson, Nibombe, Touré ( 87. Malm), Tchangai, Romao, Dossevi ( 70. Senaya), Mamam, Agboh ( 24. Salifou), Kader, Adebayor.

Zwitserland: Zuberbühler, P. Degen, Müller, Senderos, Magnin, Barnetta, Vogel, Cabanas ( 77. Streller), Wicky, Gygax ( 46. Yakin), Frei ( 88. Lustrinelli).


Wedstrijdverloop:

Togo 0 – 2 Zwitserland

16’ Frei 0-1
88’ Barnetta 0-2

45’ Salifou (TOG)
47’ Adebayor (TOG)
53’ Romao (TOG) **
92’ Vogel (ZWI)

Arbiter: Amarilla (Par)

Toeschouwers: 60.000

** = geschorst voor laatste pouleduel

Stand groep G:

#AP+-
1.Zwitserland2420
2.Zuid-Korea2432
3.Frankrijk2211
4.Togo2014