Angola houdt Mexico op 0-0

Michel (Baraja)
In een slaapverwekkend duel heeft Angola voor een stuntje gezorgd door Mexico op 0-0 te houden. Los Tricolores zijn daarmee nog niet zeker van de achtste finales en dat met een duel tegen Portugal voor de boeg.

De Mexicaanse keuzeheer Ricardo Lavolpe handhaafde grotendeels het vertrouwen in het elftal dat afgelopen zondag Iran versloeg (3-1). Jared Borgetti keerde niet terug in de basis, maar dat was meer uit overmacht: de spits kampt met een achillespeesblessure. Zinha verving Borgetti. Angola verscheen in Hannover met een blauwdruk van de ploeg die van Portugal verloor (0-1). Akwá en Mateus moesten op jacht gaan naar de eer van Afrika, het continent dat teleurstelt op deze mondiale.

Mexico beleefde een veelbelovende beginfase. Een inzet van Salcido suisde nipt over en Marquez trof de paal na een van richting veranderde vrije trap. Mexico’s kracht uitte zich ook in de vele driehoekjes en korte combinaties. Het ultradefensieve Angola opereerde als een muur en speelde erg negatief. Jamba, Kalí en Delgado hadden Franco en Bravo eenvoudig aan de ketting.

Het Mexicaanse middenveld kon de teugels niet in handen nemen en zo ontstond er een saai schouwspel. Wannéér er eens een mooie aanval op touw werd gezet, gleed een speler uit. Blessures kortten de effectieve speeltijd bovendien behoorlijk in. Vlak voor rust leefde het duel plots op. Franco kreeg, na een klutssituatie, de eerste grote kans en zag Ricardo redding brengen. Aan Angolese zijde waagde Figueiredo een poging van afstand, maar diens schot vloog naast de paal.

In de tweede helft startte Mexico opnieuw vol goede bedoelingen. Franco zag een lob worden gekeerd door Ricardo en in de rebound miste Arellano. Los Tricolores bleven moeite ondervinden met de stugge defensie van Angola, vooral doordat het tempo te laag lag en de spitsen snel balverlies leden. Doelgevaar bleef schaars, al werd de verder onzichtbare Bravo knap vrijgespeeld, om vervolgens een zwakke schuiver te produceren.


Ricardo met een uitstekende redding

Tien minuten voor het scheiden van de markt moesten de Zwarte Antilopen verder met tien man: André kreeg zijn tweede gele kaart wegens hands. Voor Mexico het sein een slotoffensief te ontketenen. Bravo raakte van zeer dichtbij de paal en een vlammend schot van Marquez werd fantastisch gekeerd door Ricardo. Angola bleef echter knap overeind en is nog altijd in de race voor de achtste finales. Mexico heeft woensdag tegen Portugal nog één punt nodig om de kwalificatie te bewerkstelligen.

Opstellingen:

Mexico: Sánchez, Marquez, Osorio, Salcido, Méndez, Pardo, Zinha ( 52. Arellano), Torrado, Pineda ( 78. Morales), Franco ( 74. Fonseca), Bravo.

Angola: Ricardo, Locó, Jamba, Kalí, Delgado, Zé Kalanga ( 82. Miloy), André, Figueiredo ( 73. Marques), Mendonça, Akwá, Mateus ( 68. Mantorras).

Wedstrijdverloop:

Mexico 0 – 0 Angola

79’ André (ANG)

14’ Delgado (ANG)
43’ Jamba (ANG) **
50’ Zé Kalanga (ANG)
59’ Pineda (MEX)
66’ Ricardo (ANG)

Arbiter: Maidin (Sin)

Toeschouwers: 39.000

** = geschorst voor laatste pouleduel

Stand groep D:

#AP+-
1.Mexico2431
2.Portugal1310
3.Angola2101
4.Iran1013