Indianapolis bereidt zich voor

Arjan (Light)
Er moet nog het een en ander gedaan worden voordat het circuit, waar nog geen drie weken geleden de Indy 500 werd verreden, klaar is voor de Formule 1. Met de grote verbouwing is men al bijna klaar.

De verbouwing begon vrijwel meteen na de Indianapolis 500 om optimaal te kunnen profiteren van de korte tijd voor de komst van het F1-circus. Het circus is over één week in Canada en een week later in Indianapolis.

Voor de ombouw van 2,5 mijl oval naar een 2,605 mijl (4,192 km) stratencircuit is een behoorlijke Todo-lijst:

1. Het plaatsen van 130 stukken betonnen muur van 7,25 ton om de pitstraat voor de Grand Prix te maken. Het plaatsen van 60 stukken betonnen muur van 5,4 ton en 60 stukken van 3,6 ton op verschillende plekken op het circuit.

2. Hekwerk om de paddock van de Formule 1 plaatsen.

3. Twee tribunes op het infield plaatsen. De tribunes staan op belangrijke wegen in het infield en moeten dus snel na de race weer worden verwijderd.

4. Hekwerk en tijdelijke muren verwijderen in bocht 2 en 4 van de oval. Daar gaat het Formule 1 circuit de oval op en weer af. De stukken muur wegen circa 7250 kg.

5. Bandenmuren plaatsen bij bocht 12 van het Formule 1 circuit, waar het de oval opdraait. Borden en vangrails plaatsen in bocht 1 van het Formule 1 circuit. In totaal worden 43.933 banden gebruikt op verschillende plekken langs het Formule 1 circuit. Hiervan worden er ongeveer 10.000 verplaatst.

6. Verschillende wegen op het infield afsluiten met betonnen muren en bandenmuren om het rechte stuk achter op het circuit te maken, en een 4 meter hoog hek neerzetten.

7. De vlagpost bij de startlijn verwijderen en de balk met de Formule 1 startlichten 6 meter boven de startlijn plaatsen.

8. Meer dan 300 meter hekwerk aan de binnenkant van de pitlane van de oval verwijderen.

9. Omdat de rijrichting anders is moet belijning worden verwijderd en moet nieuwe belijning worden aangebracht.

10. De start grid opnieuw schilderen.

11. Meer dan 600 meter hekwerk plaatsen om de paddock, het terrein voor televisie en andere veilige gebieden af te sluiten.

12. Verschillende gebouwen leegmaken zodat ze kunnen worden gebruikt door de Formule 1 teams. De garages waar vorige maand nog de Indy 500 teams sleutelden, moeten grondig worden schoongemaakt om als hospitalityruimte met eerste klas keuken te kunnen worden gebruikt.

13. Plaatsen van tijdelijke bebording die is voorgeschreven door de Formule 1 om de paddocks wereldwijd vergelijkbaar te houden.

De hele operatie is voor slechts één weekend. Vijf weken na de Indy 500 wordt de Formule 1 Grand Prix verreden, en weer vijf weken later moet de oval weer gereed zijn voor de Allstate 400 at the Brickyard.