Duitsland op zijn Duits voorbij Polen

Pieter (Falco)
De clash tussen de twee buurlanden Duitsland en Polen is uitgemond in een overwinning voor Duitsland. In een alleraardigst duel wist Neuville in blessuretijd de winnende treffer te scoren.

Duitsland trad aan op volle oorlogssterkte met Michael Ballack in de basis. Coach Janas haalde de bezem door zijn team. Zo moest verdediger Jop bijvoorbeeld het veld ruimen voor Bosacki. De eerste helft had een attractief karakter met open, snel, maar ook hard spel. In tegenstelling tot de vorige wedstrijd tegen Ecuador, toonden de Polen fel spel, voorzien met zware tackles. De twee gele kaarten namen zij op de koop toe.

Beide landen kregen enkele kansen over en weer. De grootste twee kansen waren echter toch voor Duitsland. Miroslav Klose kon zijn derde treffer van het toernooi binnenkoppen toen hij oog in oog met de keeper stond. Podolski kreeg vlak voor rust de grootste kans, maar schoot rakelings langs keeper en paal.

In de tweede helft nam Duitsland weer het initiatief in het spel. De Polen zorgden er echter voor dat ze nooit uitgespeelde kansen weggaven aan de Duitsers. Met het inbrengen van Odonkor kwam er meer vuur in het spel en werden de Polen steeds meer tegen de muur gezet. Zelf zouden ze nauwelijks meer voor het doel van Lehmann verschijnen.

Een kwartier voor einde mocht Sobolewski het veld verlaten door een tweede knullige gele kaart. Met een man meer haalden de Duitsers alles uit de kast om de beslissende treffer te maken. In de slotminuut raakten achter elkaar een kopbal van Klose en een schot van Ballack de lat. Ook Boruc stond op de juiste plekken om schoten op doel te onderscheppen.

Op typisch Duitse wijze pakte het gastland toch de volle buit. Op aangeven van de snelle Odonker prikte Oliver Neuville de bal tegen het net. Door de overwinning staat Duitsland nu bovenaan in de stand van groep A. Kwalificatie voor de achtste finales kan haast niet meer misgelopen worden. Polen is vrijwel zeker uitgeschakeld. Alleen een wonder in de overige drie groepswedstrijden kan nog voldoende zijn voor plaatsing in de achtste finales.


Neuville scoort het winnende doelpunt

Opstellingen:

Duitsland: Lehmann, Friedrich (64. Odonkor), Metzelder, Mertesacker, Lahm, Schneider, Frings, Ballack, Schweinsteiger (77. Borowski), Klose, Podolski (70. Neuville).

Polen: Boruc, Baszcynski, Bosacki, Bak, Jelen (90. Brozek) , Radomski, Sobolewski, Zewlakow (83. Dudka), Krzynowek (77. Lewanowski), Zurawski, Smolarek.

Wedstrijdverloop:

Duitsland 1 – 0 Polen

90+2’ Neuville 1-0

75’ Sobolewski (POL) (2x geel: 28’/75’ )

3’ Krzynowek (POL)
58’ Ballack (DUI)
68’ Odonkor (DUI)
70’ Metzelder (DUI)
89’ Boruc (POL)

Arbiter: Medina (Spa)

Toeschouwers: 65.000

Stand groep A:

#AP+-
1.Duitsland2652
2.Ecuador1320
3.Costa Rica1024
4.Polen2003