Spanje ruim langs Oekraïne

Michel (Baraja)
Spanje is het WK begonnen met een 4-0 zege op debutant Oekraïne. De Zuid-Europeanen speelden sterk, maar hadden ook enkele keren geluk met de arbitrage. David Villa tekende voor twee doelpunten en kandideert zich meteen voor de topscorerstitel.

Spanje startte met Raúl op de bank. De topscorer aller tijden van La Selección werd gepasseerd ten faveure van een frontlinie met David Villa, Fernando Torres en Luis Garcia. Daarachter ruimde bondscoach Aragonés een plaats in voor het duo Xavi/Xabi. Voormalige Argentijn Mariano Pernia nam de linksbackpositie in. Bij Oekraïne bleek Andrei Shevchenko net op tijd hersteld van zijn knieblessure. De toekomstige aanvalsleider van Chelsea kreeg voorin het gezelschap van Andrei Voronin en niet Sergei Rebrov.

In het niet eens uitverkochte Zentralstadion in Leipzig beleefde Spanje een uitstekende openingsfase. Het stroeve spel van de oefencampagne was verdwenen en rustig ging de bal van voet tot voet. Ondanks de hitte lag het tempo hoog. Binnen het kwartier viel de verdiende 1-0. Xabi Alonso kopte met de zijkant van zijn hoofd een scherpe corner van Xavi binnen bij de eerste paal. Vlak voor dat moment werd Shevchenko een vrije doortocht naar Casillas onthouden wegens twijfelachtig buitenspel.

De 1-0 gaf Spanje nog meer de wind in de rug. Xavi en Marcos Senna voerden de regie over het middenveld en voorin was Torres een bron van dreiging. Met enig fortuin verdubbelden de Zuid-Europeanen de marge: een vrije trap van Villa werd door de muur van richting veranderd, hetgeen doelman Shovkovsky op slag kansloos maakte. Na de 2-0 schakelde Spanje een tandje terug en kwam Oekraïne mondjesmaat in de wedstrijd. Tot meer dan een schuiver van Gusin wisten de mannen van Blochin echter niet te komen. Wannéér Oekraïne op een mogelijkheid leek af te stevenen, stond assistent-scheidsrechter Arnet klaar om zijn vlag op te steken. Zeker driemaal in het eerste bedrijf werd op die manier een kansrijke Oekraïense aanval de nek omgedraaid.


De reden van de penalty

Direct na de hervatting werd Oekraïne nog eens bestolen. Torres leek af te gaan op de 3-0, maar stuitte op Shovkovsky. Scheidsrechter Busacca oordeelde dat de spits werd vastgehouden door Vashchuk en stuurde de Oekraïner met rood van het veld. Villa benutte koelbloedig de toegekende strafschop, pas de eerste deze eindronde. Hiermee was het pleit beslecht. Mocht Oekraïne nog aanvallende pretenties koesteren, dan verdwenen ze meteen na de 3-0. Schade beperken luidde het devies. Aragonés bracht Raúl voor Villa, die nog verzuimde zijn eerste WK-duel met een hattrick te bekronen.

Beide teams voetbalden verder met het drukke wedstrijdschema in hun hoofd. Een prachtig afstandsschot van Voronin verdiende meer, maar verder creëerden de equipes weinig kansen. Tien minuten voor tijd vond het hoogtepunt van de wedstrijd plaats. Carles Puyol begon aan de linkerkant aan een rush en via positiespel belandde de bal opnieuw bij de verdediger van FC Barcelona. Puyol legde hierop koppend klaar voor Torres die ongenadig hard binnenknalde. Het was het sluitstuk van een boeiende confrontatie. Spanje is nu al 23 duels achtereen ongeslagen en lijkt al zeker van een ticket voor de achtste finales. Om 18.00 uur trappen Tunesië en Saoedi-Arabië af voor de andere wedstrijd uit groep H.

Opstellingen:

Spanje: Casillas, Puyol, Ramos, Ibañez, Pernia, Senna, Xabi Alonso ( 55. Albelda), Xavi, Luis Garcia, Torres, Villa ( 55. Raúl).

Oekraïne: Shovkovsky, Jezerski, Rusol, Vashchuk, Nesmachniy, Tymoschuk ,Gusin ( 46. Vorobei), Gusev ( 46. Shelayev), Rotan ( 64. Rebrov), Voronin, Shevchenko.



Wedstrijdverloop:

Spanje 4 – 0 Oekraïne

13’ Alonso 1-0
17’ Villa 2-0
48’ Villa (pen) 3-0
80’ Torres 4-0

48’ Vashchuk (OEK)

16’ Rusol (OEK)
52’ Jezerski (OEK)

Arbiter: Busacca (Zwi)

Toeschouwers: 38.000