Voorbeschouwing Dag 4

Michel (Baraja)
Vandaag staan ons andermaal boeiende confrontaties te wachten. Het hoofdmenu bestaat uit poule E duels, maar de dag begint met Australië – Japan, een affiche uit groep F.

Voor Guus Hiddink en zijn Socceroos is het meteen erop of eronder tegen Japan in het Fritz Walter Stadion. Met duels tegen Brazilië en Kroatië voor de boeg lijkt alleen een zege de hoop op de knock-outfase levend te houden. Australië kende een redelijke voorbereiding, waarin het onder andere Nederland wist te bedwingen. Bovendien kan de ploeg in volle oorlogssterkte beginnen aan zijn vierde WK-duel aller tijden. Tijdens de laatste acht (!) wereldbekers ontbrak Australië. Ook Japan is betrekkelijk onervaren op het hoogste podium, al nemen de Aziaten al voor de derde keer achtereen deel. Bondscoach Zico heeft vooral de beschikking over pocketvoetballers en de vraag is of zij zijn opgewassen tegen de spierballen van Australië. In de voorbereiding wist Japan af en toe indruk te maken met uitstekend spel.

’s Middags maakt Tsjechië haar debuut op het WK. Met Slowakije haalden de Tsjechen in 1990 nog de kwartfinales en in een veel verder verleden zelfs de finale van het WK (1934, 1962). De mannen van Karel Brückner zijn dan veel bekender dan hun Amerikaanse opponenten, Team USA beschikt over meer routine op de mondiale. Neem Kasey Keller die zich opmaakt voor zijn vierde WK of Landon Donovan, uitgeroepen tot grootste talent van de vorige titelstrijd. Zowel Amerika als Tsjechië kan beschikken over een nagenoeg fitte selectie. Beide teams zullen na een matige voorbereiding meteen hun visitekaartje willen afgeven, temeer vanwege de zwaarte van de groep. Naast poule C lijkt deze groep (met Italië en Ghana) ook de status van grupo de la muerte te mogen claimen.

Italië en Ghana treffen elkaar ’s avonds in Hannover. Marcello Lippi laat nog altijd in het ongewisse met welke elf namen hij aan de aftrap verschijnt. Zelfs vrijdag orkestreerde hij nog een oefenduel tegen een jeugdteam om van zijn twijfels te worden verlost. Italië heeft dan ook wat te goed te maken: na de wereldtitel van 1982 viel het doek steevast op een uiterst schlemielige manier. In ieder geval kan de drievoudig eindwinnaar beschikken over Alessandro Nesta, over wiens deelname onzekerheid bestond . Gennaro Gattuso en Gianluca Zambrotta ontbreken wel op het appèl. De preparaties van Ghana verliepen in een oase van idylle in vergelijking met mededebutant Togo. Een geheel fitte groep staat tot de beschikking van Ratomir Dujkovic. Enkele gevaarlijke klanten zijn Essien, Amoah, Addo en Gyan.


En wat denkt de FOK!-sportcrew?
Een sierlijk voetballend Japan laat niets heel van het meelijwekkende Australië: 3-0.

Tsjechië laat zich niet net als Portugal in 2002 door Amerika verrassen. Degelijkheid vormt de basis voor een 1-0 zege voor de Tsjechen.

Italië buit het kwaliteitsverschil met Ghana uit. De Squadra noteert een 2-0 overwinning met meteen twee goals van Luca Toni.